Отворени атак на српску заједницу у Вуковару: Укинути наставу по посебном програму за српску децу

© AP Photo / Darko VojinovicВуковар
Вуковар - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Из десничарских кругова у Вуковару, окупљених око градоначелника Ивана Пенаве, ових дана упорно се лансира предлог о укидању наставног модела А, који омогућује српској деци школовање по посебном програму.
Реч је о праву које је договорено и потврђено и у међународним круговима, а онемогућавање таквог школовања српске деце у Вуковару био би још један отворени атак на српску заједницу, пишу "Новости".
Пенава свој предлог објашњава жељом да "хрватска и српска деца заједно иду у школе" и да слушају наставу као у остатку државе. Све остало би било факултативно, па и предмети у којима деца уче о језику и култури. За децу српске националности тако би остала могућност пет додатних часова допунске наставе, а све остало би било исто као у школама за хрватске ученике, што значи наставу на хрватском језику и латиници.
Српска заједница у том граду тај је предлог схватила као нови покушај да се Србима ускрате права. Могућност образовања по А моделу користи 782 ученика и воде се у посебним разредним одељењима. То је омогућено и другим националним мањинама у Хрватској, попут Италијана, Чеха или Мађара, који такође могу да школују децу по истом моделу као и Срби. Никаквих проблема до сада није било, док Пенава и његови истомишљеници, они који су насилно протерали и ћирилицу из Вуковара, нису кренули у нову офанзиву, овај пут на школе.
Срби у Вуковару отворено се противе градоначелниковом предлогу, јер сматрају да се годинама проводи политика која би требало да укаже да су главни проблем Вуковара - Срби.
„Реч је о политици страха, чиме Пенава жели да хомогенизира своје бираче“, тврди Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина.+
Засада се чини да Пенавина иницијатива неће да прође, јер коначну реч треба да ипак да држава, а не град. Држава је и до сада прописала начин школовања деце из редова мањина и сасвим је нереално да ће за време ове владе, коју води премијер Андреј Пленковић, доћи до неких промена. Али, стални Пенавини покушаји да се смање права српској заједници стварају нове тензије у граду на Дунаву, па се тако разним маневрима покушава реализовати и укидање модела А.
Стручњаци упозоравају да се тиме крше и међународни уговори, а крајње је апсурдно да Иван Пенава сматра како је дошло време да деца иду заједно у школе, али није дошло време да се ћирилица користи у Вуковару. Све се наравно помера и на терен политике, јер је Пенава, бивши члан ХДЗ-а, сада огорчени политички противних владине политике, па и коалиције ХДЗ-а са СДСС-ом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала