„Спрема се бура“: Руско-кинески савез опасно јача, док амерички савези атрофирају – упозорење из САД

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Због погрешно одабране стратегије америчких власти, јачање руско-кинеског савеза одвија се паралелно са слабљењем „главног ослонца САД“ – Алијансе, пише амерички стручњак Вилијам Молони за лист „Хил“.
Док је сарадња Москве и Пекинга јачала временом, НАТО је постајао све слабији, прецизирао је аутор.
С тим у вези, „Хил“ је цитирао колумнисту Волтера Расела Мида који је раније изјавио да САД и њихови савезници уступају положаје својим противницима, а да се однос снага драматично мења, али не у корист Вашингтона.
Са завршетком Хладног рата Алијанса је изгубила главни разлог свог постојања и током последњих 30 година и изгубила је циљеве, усаглашеност и, на крају, спремност да преузме ризик стварне војне битке са суперсилом.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Вашингтон забринут: Сарадње Русије и Кине прераста у „нешто знатно трајније и стратешко“
„Данас пролазимо кроз оно што је Винстон Черчил у још опаснијим ранијим временима назвао 'надолазећом буром'“, истакао је аутор чланка.
Како каже, америчка влада дозволила је грешку у односима са Русијом и сада тесна сарадња Москве и Пекинга угрожава „светску доминацију“ Вашингтона.
У чланку се наводи да је Бела кућа од краја Хладног рата настојала да са Москвом одржава односе засноване на поштовању, избегавајући притом непотребне провокације.
Молони сматра да се тај приступ драматично променио 2016. године и да је Русија током председничког мандата Доналда Трампа била центар „оштре и пристрасне“ спољне политике Сједињених Америчких Држава.
„То је довело до тога да Русији буде додељена улога 'главног непријатеља' америчке слободе, а политичари су били принуђени да се међусобно такмиче ко ће бити 'оштрији према Москви'“, закључује аутор чланка.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала