„Рано моја“: Песма и видео спот о страдању Срба у Јасеновцу /видео/

© Фото : screenshot/Даница ЦрногорчевићСпот за песму „Рано моја“
Спот за песму „Рано моја“ - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2021
Пратите нас
Премијерном пројекцијом видео-спота „Рано моја“, на отвореној сцени поред Саве у Градишки, Иван и Даница Црногорчевић су стихом, песмом и сликом послали снажну поруку и дали јединствен прилог очувања истине о српском страдању у Јасеновцу и Доњој Градини у време Другог светског рата.
Песма „Рано моја”, коју је написао ђакон СПЦ Иван Црногорчевић има за циљ, казао је он, да изнова покрене и мотивише народ, све нас, да се укључимо у борбу очувања истине, како би величина њихове жртве била сачувана од заборава.
„Велика жртва нашег народа у Јасеновцу треба да буде подстицај свима нама да се с највећом озбиљношћу посветио подизању покољења која ће сведочити да је жива душа овог народа и да из крви наших предака незаустављиво васкрсава живот”, казао је Иван Црногорчевић.
Он је, подстакнут филмом „Дара из Јасеновца“, написао текст како би, у Црној Гори, далеко од највећег српског стратишта, и сам сведочио о јасеновачком паклу. Осим Зорана Пилиповића, сценаристе и сниматеља спота, Црногорчевић је нагласио улогу музичког продуцента Александра Ђорђевића и глумице Љиљане Чекић, преноси портал „Српска инфо“.
Она својом појавом и држањем, казала је Даница Црногорчевић, персонификује српску мајку, жену спремну да се суочи с великим, непреболним губитком својих најрођенијих, и губитком своје рођене, па и нерођене деце.
„Њено суочавање са смрћу не одводи је у очајање и безнађе. Она у томе налази смисао страдања да би на крају у Васкрсењу пронашла вечни живот“, рекао је Иван Црногорчевић на сцени поред Саве, реке која је за хиљаде јасеновачких мученика, опеваних у песми и споту, била гробница.
Он је додао да порука песме не прозива никога него се дотиче величине и страдања српског народа на овом простору.
Даница Црногорчевић се нада да ће ова песма, коју су многи, заједно с њом певали у граду поред Саве, заживети међу људима и да ће послати поруку љубави, опроштаја, наде и васкрсења.
Погледајте и интервју са Даницом Црногорчевић на Острогу, где је снимала спот за своју нову песму „Црква Света“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала