ЕУ убеђује Централноафричку Републику да избаци руске војне инструкторе

© AFP 2023 / Florent VergnesВојска Централноафричке републике
Војска Централноафричке републике - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Генерални директор војног штаба ЕУ Ерве Блежан покушава да убеди власти Централноафричке Републике да не користе услуге руских инструктора у користи западних.
Како је саопштио Блежен, говорећи на конференцији у Вашингтону, прошле недеље је посетио ову афричку државу и састао се са њеним председником Фостеном-Арканжом Туадером. По његовим речима, разговарали су о "сталном" присуству Руса у земљи, који раде за приватне војне компаније.
"Они ништа не доносе, осим, можда, оперативних решења у области безбедности, чија цена је велики број кршења људских права и увлачења у рат. О томе сам много говорио са председником Туадером и позвао га да призна да то није право решење… То треба да прекинете и промените модел", рекао је Блежана.
У замену за прекид сарадње са Русима, Блежан је предложио председнику ЦАР помоћ УН, ЕУ, САД са којима, како сматра генерални директор војног штаба ЕУ, боље је сарађивати.
Раније, представници САД и ЕУ су оптуживали "руске инструкторе" у ЦАР за кршење химанитарног права. Русија је то негирала, нагласивши да западне државе покушавају да дискредитују њене војне стручњаке који раде у афричкој држави на позив њених власти.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала