Поручила нам је да „верујемо да је Српкиња“ – ако тада, случајно, нисмо, сада морамо! /фото, видео/

© Фото : ФИБАИвон Андерсон и Саша Чађо, репрезентативке Србије
Ивон Андерсон и Саша Чађо, репрезентативке Србије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Ивон Андерсон, кошаркашица пореклом из Сједињених Америчких Држава која наступа за национални тим Србије, оправдала је очекивања селекторке Марине Маљковић као и част да добије српски пасош пошто је маестралним партијама на Европском првенству значајно је допринела освајању златне медаље.
Долазак друге по реду Американке у српски национални тим након Данијел Пејџ, није одјекнуо толико јако у јавности, са изузетком спорадичних испада попут некадашње репрезентативке Милице Дабовић која је на друштвеним мрежама испољила незадовољство због довођења страних држављанки у редове српских кошаркашица.
Ивон Андерсон - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2021
Америчка Српкиња: Види се величина Србије!
Андерсон, рођена у месту Спрингдејл склоност према кошарци наследила је од оца Мајка, који је први тренер на колеџу Сент Џонс где је заменио легендарног кошаркаша Голден Стејта Криса Малина.
Са пензионисањем поменуте Милице Дабовић и услед повреде њене сестре Ане, српска репрезентација је уочи квалификација за Европско првенство у новембру прошле године остала без плејмејкера, што је био аларм за Марину Маљковић која је морала да посегне за „увозом“ – који се и те како исплатио.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Yvonne Anderson (@yvonnea12)

Сјајну сарадњу Српкиња и Американка су имале пре пет година у Галатасарају, а Андерсонова је по окупљању репрезентативки пред Истанбул рекла да је веома узбуђена и почаствована што је постала део српског националног тима и државе, те истакла да изузетно цени нашу трофејну селекторку.

Не смете да потцените Србију

„Мислим да је једна од најбољих, ако не и најбољи тренер у Европи. Када ми је понудила прилику да будем део репрезентације Србије, нисам размишљала ни тренутка. Мој посао је само да додам моје квалитете на оно што је она већ изградила да бисмо остварили циљеве, освајале медаље и биле успешне”, рекла је Андерсон.
Она је тада навела да је кошаркашка култура у Србији једина у свету која може да се упореди са америчком, те истакла да то довољно говори колико цени српску кошарку:
„Пратила сам стално на великим такмичењима, увек сам била навијач и дивила сам се колико паметно играју српски тимови и колико увек дају максимум. Никада не смете да потцените Србију. Увек ће представљати огроман изазов сваком противнику и увек од Србије очекујем да ће победити“.
Српски пасош је оправдала на дебитантском наступу током квалификација за континентално такмичење, када је са убачених 25 поена практично одвела Србију на Евробаскет после два продужетка у победи над домаћим тимом у Истанбулу.
Селекторка Маљковић ову победу је посветила свим људима у Србији који се боре са вирусом корона, те том приликом јавно пожелела добродошлицу својој кошаркашици из Америке.

Добродошла у Србију!

„Примила сам и једну посебну поруку од мојих пријатеља који леже у 'Арени' болесни, да су гледали ове наше две утакмице. Наравно, да су се колико је то могуће и боље осећали. Морам да честитам својим кошаркашицама на јуначкој победи. Ово је заиста, после два продужетка, била јуначка победа. Од прве до последње. И да искористим прилику да кажем: Ивон, добродошла у Србију“, рекла је Маљковићева.
Андерсонова се очигледно у Србији осећа као код куће, што је потврдила и на друштвеним мрежама крајем јануаре када је на Инстаграму објавила фотографију на којој носи дуксерицу са натписом:
„Верујте ми, ја сам Српкиња“.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Yvonne Anderson (@yvonnea12)

Уочи Европског првенства у Шпанији, Ивон је за портал „нова.рс“ изјавила да је веома почаствована и поносна што има прилику да игра за Србију и представља људе из Србије, те да се нада да ће допринети енергији коју српска репрезентација неоспорно има.

„Србија је моја земља, шта више да тражим?“

„Сада показујем да је то моја земља и сви врло позитивно реагују, моји блиски људи су такође поносни. И то ми много помаже, без обзира на све добила сам велику шансу да играм за сјајну и поносну земљу као што је Србија, са богатом кошаркашком историјом. Да ли сам могла више да тражим?“, упитала је тада омалена плејмејкерка.
Српкиња, која не говори српски језик, са поносом и великом тачношћу изговарала је текст Јована Ђорђевића на музику Даворина Јенка, чиме је на Европском првенству у Шпанији још једном одушевила српску кошаркашку, али и целокупну јавност.
Али не само то, фантастичним ролама на свих шест утакмица, показала је свим „неверним Томама“ да српски пасош није прихватила како би некоме узела место у репрезентацији, већ да би свим срцем и атомима снаге допринела успеху наших кошаркашица.
Да је и те како занима да научи српски језик, показала је на балкону Скупштине Града Београда током традиционалног дочека у част освајача медаља на великим такмичењима.
„Хвала вам од срца. Волим вас пуно, живела Србија“, поручила је Американка на српском језику уз овације окупљених грађана.

Америчка „Ивона“ није „бизнисмен“

Решавала је нападе у моментима када су се ломили мечеви, са таквом брзином и лакоћом, да би јој сигурно позавиделе и многе НБА кошаркашице.
У финалној утакмици Францускињама је „забиберила“ 18 поена, чиме је била најефикаснија кошаркашица у српском саставу, а током првенства просечно је 14 поена уз 2,2 скока и 2,5 асистенције чиме се поред Соње Васић и Тине Крајишник показала као једна од најистакнутијих кошаркашица Србије.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Yvonne Anderson (@yvonnea12)

Шта рећи на крају него поновити речи Наташе Анђелић која је током шампионата била стручни консултант на РТС-у:
„Уколико размишљате да ли да играте за репрезентацију, ви нисте спортиста – ви сте бизнисмен. Ове девојке су све урадиле из љубави и тако им се вратило“.
Сузе и бујица емоција: Овако се пева химна Србије, певала и Американка /видео/
Од Марша на Дрину, преко суза уз химну, до „напада“ на Марину - златна дружина српских лавица!
Српкиње су шампионке Европе!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала