Јапан се жали због активности руске војске на Далеком истоку

© Sputnik / Екатерина Аристархова / Уђи у базу фотографијаКурилска острва
Курилска острва - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Министар одбране Јапана Нобуо Киши је током посете војне базе Титосе на најсевернијем јапанском острву Хокаидо изразио забринутост због војних вежби које Русија одржавана на јужним Курилским острвима, преноси агенција Кјодо.
 
„(Русија) активно наставља (војну) активност у региону Далеког истока“, рекао је министар, подсетивши да је на острвима Кунашир и Итуруп Русија у децембру прошле године распоредила противавионске ракетне системе.
Агенција Кјодо истиче да је посета министра бази повезана са активношћу руске војске у том региону и на такозваним „северним територијама“, како у Јапану зову острва Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомај, и војним вежбама руске војске. Министар је дао упутства да се воде припремни радови за одбијање било какве врсте акције, укључујући и сајбер-простор.
Киши је 28. јуна посетио војну ваздухопловну базу снага самоодбране на острву Хокаидо, а тада је истакао да Русија „активно одржава војне вежбе и прикупља информације у ваздушном простору око Јапана“.
Прошле седмице Русија је одржала велике петодневне војне вежбе у Јапанском мору, на Сахалину и на Курилима. У њима је учествовало више од 10.000 војника, до 500 јединица борбене технике, око 32 летелице, око 12 бродова Тихоокеанске флоте различите намене.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала