Како да вам вреле ноћи не покваре сан: Савети највећег немачког стручњака за спавање

CC0 / Unsplash/Maddi Bazzocco / Спавање, сан
Спавање, сан - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Високе температуре многима су поквариле сан, а један од највећих немачких стручњака за проблеме спавања дао је неколико савета како да боље спавате током врелих ноћи.
Наша тела могу да издрже неколико ноћи с мање сна, те уживајте у топлијем времену, чак и ако вам поквари сан, каже немачки стручњак Ханс Гинтер Вес.
Међутим, непроспаване ноћи могу да доведу до бројних проблема, од мањка пажње у школи или на послу, до могућих инцидената у саобраћају, каже челник немачког Интердисциплинарног центра за спавање, преноси агенција ДПА.
Млеко - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2020
Зашто је важно да се попије чаша млека пред спавање
Вес наводи да постоји неколико начина којима можемо да помогнемо себи како бисмо лакше спавали током топлих ноћи, чак и ако немамо клима уређај.
„Све се своди на правилну вентилацију. Затворите прозоре и ролетне током дана, а отворите их пре одласка на спавање“, каже Вес.
Други савет је, иако звучи помало парадоксално, да се попије нешто вруће.
„Ако попијете нешто топло пре одласка у кревет, мање је вероватно да ћете се знојити“, каже овај стручњак. Такође, туширање топлом водом ће отворити поре на кожи и осигурати осећај свежине.
Међутим, строго се противи испијању алкохола пред спавање или узимању таблета.
„Испијање алкохола увече може да има психолошки, релаксирајући ефекат, али оно шири крвне судове и подстиче ноћно знојење. Таблете могу да изазову зависност“, каже немачки стручњак.
Вес има и неколико посебних савета, које ипак не може да испуни свако.
„Ако имате поплочан под у спаваћој соби, можете на њега да излијете мало воде која ће помоћи да се расхлади просторија, али тада морате да будете изузетно опрезни када устајете с кревета. Такође, једноставно можете да одете у подрум и тамо да спавате“, каже Вес.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала