Лажњаци харају Европом: Најгоре прошли Бугари

© МУП СрбијеЗаплењене ствари током хапшења након открића кокаина
Заплењене ствари током хапшења након открића кокаина  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Кривотворена роба која се сваке године нађе на тржишту Европске уније чини готово седам одсто укупног увоза у вредности од 121 милијарде евра. Пандемија вируса корона довела је до повећања онлајн куповине и приступа дигиталном садржају, али и отворила нова сазнања о ризицима и штетама које представља кршење права интелектуалне својине у Европи.
Кривотворине и пиратски производи штете малим и средњим предузећима која су темељ европске привреде и представљају опасност за потрошача.
Европска канцеларија за интелектуалну својину (ЕУИПО) покренула је кампању како би подигла свест о лажним производима који се продају путем интернета.
Истраживање ЕУИПО-а показало је да је готово сваки десети Европљанин био најмање једном жртва куповине кривотвореног производа, преноси Јутарњи лист.
Највише преварених потрошача налази се у источној Европи – 19 одсто Бугара, 16 одсто Румуна и 15 одсто Мађара изјавило је да су на превару купили „лажњак“. Исто је изјавило седам одсто Хрвата, три одсто Данаца и два одсто Швеђана.
Подаци Евростата показују да је од 89 одсто грађана Уније који користе интернет, њих 72 одсто у 2020. години најмање једном купило нешто путем интернета, а чак трећина је изјавила да нису били сигурни да ли је производ који купују оригиналан.
Осим што представљају здравствене и сигурносне ризике за потрошаче, кривотворине често узрокују финансијске губитке за мала и средња предузећа.
Свако четврто Министарство спољних послова у Европи тврди да је претрпело штету због повреде права интелектуалне својине, а у Хрватској је исто изјавило 21,7 одсто.
Предузећа која поседују права интелектуалне својине као што су жигови и патенти пријавила су губитак промета (33 одсто), штету за њихов углед (27 одсто) и губитак конкурентности (15 одсто) због повреде њихових права.
„Пандемија је ставила проблем кршења интелектуалне својине под лупу с порастом броја кривотворених лекова и медицинских производа који додатно угрожавају здравље и сигурност грађана“, рекао је извршни директор ЕУИПО-а Кристијан Аршамбо, „Ово је дуготрајно питање, често повезано с другим врстама илегалних активности, које захтева хитну снажну, координисану акцију и недавно је поновно успостављено као један од 10 главних приоритета ЕУ у борби против организованог криминала.“
У сврху подизања свести о вредности интелектуалне својине те подршке МСП-овима да искористе конкурентност на тржишту, ЕУИПО је покренуо програм „Ideas powered for business“ који обухвата фонд у вредности од 20 милиона евра. Том иницијативом субвенционишу се услуге оцењивања интелектуалне својине и трошкови пријава жигова и дизајна у износу од 50 одсто на националном и регионалном нивоу или на нивоу ЕУ, преноси Б92.
Такође, ЕУИПО је уз подршку Стручне групе за технологију за борбу против кривотворења и Стручне групе за утицај технологије израдио водич за предузећа и трговце који желе да сазнају које су технологије за борбу против кривотворина најприкладније за њихово пословање.
Европски парламент је овог месеца расправљао о акционом плану за интелектуалну својину за подршку и опоравак ЕУ.
Заступници Парламента истакли су да приоритети Европске уније треба да буду заштита интелектуалних својина и подстицање развоја малих и средњих предузећа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала