Муслимани у Србији позивају Чеченију: Браћо, помозите нам

CC BY 2.0 / Ian Bancroft / Застава Санџака на минарету џамије
Застава Санџака на минарету џамије - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Духовна управа муслимана Србије апеловала је на руководство Чеченије да се у муслиманском региону земље, Санџаку, изгради школа хафиза (особа које знају Куран напамет) и да се она назове по првом чеченском председнику Ахмат-Хаџи Кадирову, изјавио је председник Европског муслиманског форума Абдул-Вахед Нијазов.
Према његовим речима, апел је изнет током међународног округлог стола посвећеном 70. годишњици рођења Ахмата-Хаџи Кадирова који се одржава у Новом Пазару.
„Учесници округлог стола, користећи значајан датум ─ 70-годишњицу и знајући жељу лидера Чеченске Републике Рамзана Кадирова да помогне муслиманима, укључујући и на Балкану, званично су се обратили руководству Чеченије са молбом за изградњу највеће школе Куран-хафиза у региону у Новом Пазару“, рекао је Нијазов.
Према његовим речима, уколико чеченске власти позитивно одговоре, биће донета одлука да се школа назове по првом председнику те земље, а касније би и улица у којој ће се налазити верска институција могла да буде названа по њему.
„Учесници догађаја су приметили да муслимани у Србији са надом гледају у своју чеченску браћу која, подигавши своју републику из рушевина, сада помажу да се подиже духовност и у другим земљама“, додао је он.
С тим у вези, рекао је да муфтија Мешихата Исламске заједнице у Санџаку и Србији Мевлуд Дудић планира да се ускоро састане са чеченским муфтијом Салахом-Хаџи Межијевим и да ће разговарати о томе пројекту.
Како је рекао Нијазов, Дудић је пре неколико година био у Чеченији, видео подигнуте школе хафиза и био импресиониран.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала