Нова правила за улазак у Хрватску од сутра ступају на снагу

© Tanjug / ZORAN ZESTICБајаково
Бајаково - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић након седнице Владе рекао је да су донели нову одлуку о преласку границе, која ступа на снагу од сутра, 1. јула и важиће до 15. јула.
 „Од 1. јула на нивоу Европске уније на снагу ступа примена ЕУ дигиталних ковид потврда. Наша одлука је с тим уско повезана, јер ће сви грађани Европске уније који имају потврду моћи без икаквих ограничења да уђу у Републику Хрватску“, рекао је Божиновић. Он је додао да они који не буду имали ковид потврду, моћи ће да уђу у земљу уз потврду о вакцинацији или са негативним тестом (брзи антигенски тест не старији од 48 сати или ПЦР тест не старији од 72 сата), са потврдом о пребољевању или потврдом о вакцинацији.
Плажа  - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
Где Срби могу без ПЦР теста, карантина, потврде о вакцинама
Истакао је и да ће хрватски Завод за јавно здравље на својим интернет страницама редовно објављивати списак земаља на које се примењују посебне епидемиолошке мере, преноси ХРТ.
„Овим одлукама желимо да контролишемо епидемиолошку ситуацију највише што је могуће, а граница у томе има велику улогу у време сезоне. Такође, овом одлуком шаљемо јасну поруку да нема неконтролисаног уласка у Републику Хрватску“, нагласио је министар Божиновић.
Додао је и да је новост што ће сва тестна места, али и Хрватски завод за здравствено осигурање, од 2.7. издавати и ковид дигиталне потврде.
„Више нико не може рећи да је то неки проблем“, истакао је.
„Сви ћемо се решити или на неки начин поједноставити ове муке ако се вакцинишемо, јер то је једини излаз“, закључио је министар Божиновић.
Поред нових мера за улазак у Хрватску, од сутра на снагу ступају и нове противепидемиолошке мере у тој држави, које значе веће отварање за оне са ковид-потврдама, али не и у кафићима, где ће се послуживати само гости који седе.
Нове мере односе се већином на окупљања особа које имају ЕУ дигиталну потврду - за окупљања на којима они учествују нема ограничења броја, као ни ограничења трајања окупљања.
На догађајима на којима неће бити контролисан ковид статус, остаје ограничење на 100 особа, као и ограничење трајања догађаја до 24 сата, пренели су хрватски медији.
И даље остаје препорука ношења маски и одржавања физичког растојања.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала