Преминуо последњи преживели учесник пробоја логораша из Јасеновца

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICСпоменик логора Јасеновац
Споменик логора Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Базил Зуколо, последњи преживели учесник пробоја заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу, преминуо је у 99. години живота, саопштио је Музеј жртава геноцида.
Базил Зуколо рођен је у Новској 1922. године. Животни пут одвео га је у Пожегу где се запослио у бријачкој радњи свог најстаријег брата Стјепана. Као италијански држављани и симпатизери народноослободилачког покрета, браћа Зуколо успели су да избегну позиве за мобилизацију у јединице хрватског домобранства.
Када је 1943. године средњи брат Томислав мобилисан у италијанску војску, Базил и Томислав одлучили су да се прикључе партизанском покрету.
Исте је године ухапшена група становника Пожеге међу којима је био Стјепан Зуколо. Убрзо је у селу Тренково ухапшен и Базил где је пошао по информације о породици своје девојке која је била из тога села.
Отпремљен је у Новску где је прикључен групи Пожежана која је ухапшена нешто раније. Везани жицом пребачени су у новембру 1944. године у усташки логор смрти у Јасеновцу.
Базил и Стјепан у логору су распоређени у радну групу VII – разни теренски послови. Између осталог, ова група је у задњим данима логора имала задатак да нафту која је у логор стигла у два теретна вагона преточи у мање бачве. Иста радна група радила је на откопавању масовних гробница, а нафта је коришћена за спаљивање лешева убијених заточеника, саопштава Музеј жртава геноцида.
Дара из Јасеновца - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2020
Злочин са именом и презименом: Шанса да цео свет чује за велику трагедију Срба /фото/
Дана 21. априла 1945. године, вече уочи пробоја из логора у Јасеновцу, Базил Зуколо био је затворен на спрату зграде кројачке и обућарске радионице. Заједно с другим затвореницима следећег дана кренуо је у пробој из логора.
У пробоју је изгубио брата Стјепана који је убијен код села Кошутарица. У метежу насталом приликом пробоја браћа су се раздвојила, а Базил је кренуо на другу страну. Прешао је реку Струг заједно с Марком Поповићем и са још једним логорашем. Њих тројица су се скривали три дана, све док нису сазнали да се у селу Врбовљани налазе партизани.
Приликом бега из логора имао је 48 килограма тежине.
Након завршетка Другог светског рата вратио се у Пожегу где је заједно са супругом Емилијом отворио фризерски салон за жене и мушкарце, наводи се у саопштењу Музеја жртава геноцида.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала