„Топлотна купола“ изнад Америке и Канаде: Аномалија која је однела 100 живота /видео/

Пратите нас
Више од 100 људи умрло је у канадским западним провинцијама услед екстремних врућина, које су погодиле ту државу, али и северозападни део САД. Национална метеоролошка служба САД назвала је врућине „историјским и опасним“. Ради се о аномалији названој „топлотна купола“.
Полицији у Ванкуверу од петка је пријављено више од 130 изненадних смртних случајева од којих су већина били старији људи или хронични болесници.
Рекордне температуре у Канади бележе се трећи дан заредом, а у уторак је у Литону, у Британској Колумбији измерено 49,5 степени.
Пре ове недеље, жива у термометру у Канади никад није прешла 45 степени.
Многи домови у Британској Колумбији немају клима уређаје јер су температуре обично далеко блаже током летњих месеци.
„У Ванкуверу никад није било овако топло и нажалост на десетине људи је умрло због врућина“, рекао је полицијски начелник Стив Едисон, пренели су канадски медији.
Климатолог Дејвид Филипс каже да је Канада друга најхладнија и најснежнија земља на свету.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
„Ово није глобално загревање“
„Често смо сведоци захлађења и мећава, али не говоримо тако често о врућини попут ове“, рекао је он и додао да је Дубаи сад хладнији од Канаде.
Власти Ванкувера позвале су становнике да избегавају излагање Сунцу колико год могу због високих температура.
Рекорди се постављају и у САД, па је у Сијетлу забележена највиша температура до сада од 42 степена. Рекорд је забележен и у Салем у Орегону, где је измерено 47 степени. У Портланду су почели да се топе каблови трамвајског система, због чега су поједине линије обустављене, објавила је саобраћајно предузеће „Портланд стриткар“.
​Док бројни научници тврде да је за овакве врућине криво глобално загревање и стални раст температуре (2020. година изједначила се са 2016. као најтоплија, метеоролози кажу да је одговорна и „топлотна купола“, метеоролошка аномалија, пише Си-Би-Ес.
Ради се о повезаном систему ниског и високог притиска који се задржава у региону, односно о „планини“ топлог ваздуха заробљеном на једном месту због ваздушних струјања у горњем слоју атмосфере.
У овом случају, та ваздушна струјања, која се крећу у облику грчког слова омега и тако стварају својеврсни блок, заробила су „гребен“ поља високог притиска изнад северозапада америчког континента, који „гура“ врели ваздух надоле, дижући температуре у том региону.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала