Удружују се „Рио Тинто“ и Бил Гејтс

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/World Economic Forum / Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године
Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс на Светском економском форуму 2013. године - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Стартап компанија „Хелиоген“, коју финансира Бил Гејтс и која се бави производњом чисте енергије, планира да постави поља огледала у пустињу Мохаве. Рио Тинто планира да користи њихову иновативну соларну технологију на највећем површинском копу у Калифорнији, који се налази у Борону.
Из „Хелиоген“ кажу да ће у питању бити прво постројење за концентровану соларну енергију у Сједињеним Америчким Државама, а можда и у свету, које ће један рудник користити за погон.
„Хелиоген“ ће користити вештачку интелигенцију и чак 40.000 огледала којима управља компјутер како би скупљао енергију сунца, нешто попут паметне лупе.
Први систем који ће користити „Рио Тинто“ биће величине од око 100 фудбалских терена, из „Хелиоген“, преносе медији.
Бил и Мелинда Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Гејтсови богатији од британске монархије
Та стартап компанија истиче да њихова технологија „Хелио хит“ може да произведе екстремно високу температуру – од око 1.000 степени Целзијуса или око четвртину температуре коју има површина Сунца.
У питању је температура која је потребна за прављење цемента, челика и за друге индустријске процесе, као што је рударство, које се обично ослања на фосилна горива као извор енергије за свој рад.
Том објавом, „Рио Тинто“ (РИО), друга по величини рударска компанија на свету, постаје први званични клијент „Хелиогена“.
То партнерство ће бити кључни тест који ће показати да ли је технологија „Хелиогена“ заиста у стању да замени фосилна горива која се користе као енергија за велике индустријске послове, што би могло значајно да помогне у борби против климатских промена.
Оснивач и генерални директор Бил Грос каже да се не ради о томе да та технологија није била могућа раније, већ да једноставно није била исплатива.
„Оно што представља пионирски корак ’Хелиогена‘ је омогућавање да концентрована соларна енергија функционише и када сунце зађе и да буде исплатива у поређењу са фосилним горивима“, рекао је Грос.
Обе компаније кажу да ће то партнерство створити услове да „Рио Тинто“ смањи свој угљенични отисак, док истовремено смањује трошкове за енергенте.
„Наш циљ је да ’Рио Тинту‘ обезбедимо енергију која је у потпуности без угљеничног загађења, са нултом емисијом, а која кошта мање од фосилних горива“, навео је Грос.
Компанија „Хелиоген“ коју финансирају Бил Гејтс и милијардер из индустрије биотехнологија Патрик Сун-Шионг, покренута је крајем 2019. године најавом пионирског корака у производњи соларне енергије.
По први пут, концентрована соларна енергија могла би да се користи као замена за фосилна горива која су се користила у индустријским процесима.
Прошле године, магазин Тајм уврстио је технологију „Хелио хит“ компаније „Хелиоген“ на листу Најбољи проналасци у 2020. години (Best Inventions of 2020).
„Хелиоген“ се удружује са рударским гигантом „Рио Тинто“ како би та иновативна технологија почела да се користи, преноси Б92.
Бил Гејтс, оснивач Мајкрософта - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2021
„Де факто цар вакцина планете Земље“ и господар њене климе: Шта заправо смера Бил Гејтс? /видео/
„Рио Тинто“ планира да искористи платформу компаније „Хелиоген“ да помогне снабдевање енергијом рудника бора у Калифорнији старог готово један век.
Бор је минерал који се користи у ђубриву, за стакло отпорно на топлоту за паметне телефоне и лаптопе, за низове соларних панела и ветротурбине.
Рудник, смештен у Борону, снабдева скоро половину светске потражње за прерађеним бором, наводи се из компаније Рио Тинто.
Компаније су саопштиле да би примена те технологије могла да смањи емисију угљеника у Борону за око седам одсто – што је једнако уклањању више од 5.000 аутомобила са улица.
Систем компаније „Хелиоген“ ће такође примати и складиштити чисту енергију за напајање ноћних операција у руднику.
Ако почетна инсталација „Хелиогенa“ буде успешна, Рио Тинто би повећањем употребе те технологије могао да смањи емисију угљеника рудника до 24 одсто.
Компаније су изјавиле да ће ускоро започети детаљно планирање и прибављање неопходних дозвола.
Циљ је да се следеће године покрене платформа „Хелиоген“ и да се истраже могућности увођења у друге руднике којима Рио Тинто управља широм света.
Англо-аустралијска мултинационална компанија нада се да ће јој „Хелиоген“ помоћи у остварењу циља – смањење емисије угљеника за половину до 2030. у односу на ниво из 2010. године.
Извршни директор компаније Рио Тинто Јакоб Стаушолм каже да партнерство са „Хелиогеном“ има потенцијал да значајно смањи емисије у Борону.
Рио Тинто се обавезао да ће уложити око милијарду долара у програме смањења емисије штетних гасова до 2025. године.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала