Западни медији критикују Русију због закона о забрани продаје земље странцима, Захарова одговорила

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Русија није лидер по питању увођења ограничења за странце на својој територији, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући критике на рачун Русије у западним медијима због закона према коме је странцима забрањено да поседују земљу у појединим деловима земље.
„Некако је иза кулиса тог 'праведног гнева' изостала информација о томе да је, на пример, у другој половини јуна званични Токио усвојио читав низ закона усмерених на 'јачање националне безбедности'. Посебно је интересантан закон усвојен 16. јуна. Нови закон нагло пооштрава регулисање трансакција са земљиштем које се налази у близини читавих група објеката и установа. Међу њима су војне јединице, нуклеарне електране, неки 'објекти критичне инфраструктуре' и парцеле у пограничним областима“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.
Како каже, Јапанци се позивају на „аналогичне законе у САД, Аустралији, Јужној Кореји и Великој Британији“.
„Дакле, испоставља се да је Русија далеко од оних који предњаче по ограничењима за странце. Пионири су те исте 'присталице либералног капитализма'“, истиче Захарова.
Она скреће пажњу на то да Јапан поставља прилично строге оквире за странце који желе да купе земљу у ограниченим „посебним зонама“, доводећи до тога да куповина буде не само неповољна, него практично бесмислена – власти имају право да пошаљу власника парцеле у затвор до две године уколико суд утврди да је коришћење приватног поседа „неприлично“.
„Занимљиво је да се паралелно са овом мером наставља истискивање страних инвеститора из јапанских корпорација. Прво је држава нагло повећала своју улогу у споразумима крупног бизниса у стратешким правцима у случају учешћа страног елемента. Сада је у плану задржавање контроле над компанијом и након завршетка инвестиционог пројекта, све до блокирања активности страних акционара“, констатовала је портпаролка.
Такође је указала на несклад између либералне политике низа земаља са оваквим протекционистичким мерама.
Подсетимо, странцима, лицима без држављанства и страним компанијама забрањено је поседовање земље на већем делу територије Крима. Одговарајући указ председника Русије којим је то регулисано ступио је на снагу 20. марта.
Прочитајте још:
 
 
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала