Заштитник грађана затражио надзор за податке из Петнице

ИС Петница - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Заштитник грађана је затражио од Повереника за информације од јавног значаја да провери рад "Истраживачке станице Петница", а од Завода за унапређење образовања и васпитања да провери да ли су програми те станице акредитовани.
"У циљу заштите најбољег интереса и права детета затражено је од Повереника за информације од јавног значаја да провери да ли је удружење грађана ''Истраживачка станица Петница'' у складу са законом прикупљало личне податке деце и младих полазника њихових програма, а од Завода за унапређење образовања и васпитања податке да ли су програми стручног усавршавања наставника које организује то удружење акредитовани", саопштио је Заштитник грађана.
У наставку поступка контроле правилности и законитости рада надлежних органа покренутог 25. јуна на основу медијских написа о сексуалном злостављању полазница програма у Петници Заштитник се обратио Поверенику у оквиру сарадње два независна државна органа.
Сарадња је затражена због постојања сумњи да је у конкретном случају дошло до повреде права детета и младих, између осталих и права на заштиту података о личности.
Од Повереника је затражено да провери да ли су законито прикупљани подаци путем формулара који је то удружење прописало и који се налазио на њиховом сајту, а који попуњавају деца приликом конкурисања на неки од програма које реализује удружење "ИС Петница".
Апострофирани су подаци о материјалним могућностима породице да помогне у додатном образовању детета, осигуравајућој организацији код које је ученик осигуран, фотографија ученика, број мобилног и број кућног телефона.
Провера је затражена и за податке о родитељима, као и за тражење доставе приликом конкурисања препорука наставника и школског психолога/педагога.
"Заштитник грађана очекује да га Повереник за информације од јавног значаја извести о евентуалном спроведеном инспекцијском надзору односно другим активностима и мерама које је у складу са својим овлашћењима предузео или намерава да предузме у овом случају", наводи се у саопштењу.
Од Завода за унапређење образовања и васпитања Заштитник је затражио информацију да ли је у протеклих 10 година неки од програма удружења "ИС Петница" био међу одобреним програмима сталног стручног усавршавања наставника, као и који програм је у питању и у ком периоду је био одобрен.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала