„Завршило се историјско поглавље“: Немачка војска се повукла, затворене све базе

© AP Photo / Michael SohnВојници почасне страже немачких снага Бундесвера
Војници почасне страже немачких снага Бундесвера - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Пратите нас
Последњи немачки војници повукли су се синоћ из Авганистана, после 20 година присуства у тој земљи, објавила је немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер, која је додала да се тако „завршило историјско поглавље“.
Она је на свом Твитер налогу упутила захвалност војницима Бундесвера, њих више од 150.000, који су протеклих година служили у Авганистану, оценивши да могу бити „поносни на ту мисију“, пренео је АП.
Немачка војска је саопштила да су њени последњи војници у Авганистану, које је предводио генерал Ансгар Мајер, кренули кући преко Тбилисија, престонице Грузије.
Немачки контингент, који је био углавном распоређен на северу Авганистана, био је други по величини у мисији НАТО-а у тој земљи.
​Последње немачке базе налазиле су се у Мазар-е-Шарифу и Кабулу.
НАТО је у априлу одобрио повлачење око 7.000 неамеричких трупа из Авганистана. У време када је то повлачење започето, 1. маја, тамо је било распоређено око 1.500 немачких војника.
Поред тога, у Немачку је враћено око 750 контејнера са војном опремом.
„Завршило се једно историјско поглавље, једна интензивна мисија, која је била тест за Бундесвер и обележила га, у којој се Бундесвер доказао у борби“, написала је министарка Крамп-Каренбауер.
Немачки парламент је у децембру 2001. године одобрио слање трупа у Авганистан, а први војници су тамо стигли у јануару 2002.
У Авганистану је погинуло 59 немачких војника, наводи АП, преноси Танјуг.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала