Бугарски европосланик: Паничне реакције у Скопљу на изјаву португалске званичнице

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
После изјаве португалске званичнице поводом спора између Бугарске и Северне Македоније изаувала је у Скопљу буру и панику, оценио је бугарски посланик у Европском парламенту Ангел Џамбаски.
Државна секретарка за европска питања Ана Паула Закариаш позвала је прошле недељe да се поштује став Бугарске и указала на сложеност билатералних односа између Бугарске и Северне Македоније због статуса македонског језика који у Софији званично сматрају дијалектом бугарског.
„То је тешко питање посебно за Бугарску, оно је повезано са историјом, културним идентитетом обе земље, као и са будућом сарадњом. Северна Македонија је преживела веома тешке преговоре са Грчком – и то је, сетите се довело до промене назива земље. Веома је тешко јер је то повезано са Бугарској у смислу културе и језика. То је очигледно пoвезано са језиком Северне Македоније који је некада био део бугарског и део културе обе земље“, рекла је Закариаш.
И док су њене речи у Скопљу изазвале негативну реакцију и проверава се аутентичност изјаве, у Бугарској је њен став имao позитиван одјек.
Према речима Џамбаског, њен став треба да служи као пример за оне који не разумеју до краја суштину спора.
„Управо због тога су и Заев и Пендаровски и сви македонски политичари у паници, њихов једини одговор су неадекватне реакције повезане са бесмисленим проверавањем тачности изјаве. Тотална немоћ“, оценио је бугарски посланик.
Подсетимо, ЕУ je пре две недеље поново донела одлуку да не отвори преговоре са Албанијом и Северном Македонијом, а због блокаде коју је Бугарска поставила Северној Македонији.
„Није било могуће договорити одобравање преговарачког оквира са Северном Македонијом и Албанијом. Надамо се да ћемо то постићи током председавања Словеније“, изјавила је португалска државна секретарка за европска питања Ана Паула Закаријаш после састанка Савета за опште послове при Савету Европе у Луксембургу. 
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала