Америка и Британија оптужују: ГРУ извео хакерске нападе на стотине мета широм света

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаХакерски напад
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Америчка и британска обавештајна служба оптужиле су у заједничком извештају Главну обавештајну управу Генералштаба Оружаних снага Русије (ГРУ) за хакерске нападе на стотине владиних и приватних структура широм света и упозориле да највероватније и даље има покушаја хаковања.
„ГРУ, војна јединица 26165, бар од средине 2019. године до почетка 2021. године користила је кластер 'Кабернетес' за спровођење великих, дистрибуираних и анонимних покушаја добијања приступа стотинама владиних и приватних објеката широм света користећи методе грубе силе“, наводи се у извештају.
Агенција за националну безбедност, Федерални истражни биро (ФБИ) и Агенција за сајбер-безбедност и заштиту инфраструктуре заједно са Националним центром за сајбер-безбедност Велике Британије изнели су поменуте оптужбе на рачун хакерских група које су наводно повезане са ГРУ.
„Ти напори се вероватно настављају до данас“, тврде обавештајне службе.
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2020
Руски Савет безбедности: Највише сајбер-напада долази из САД
Према њиховим подацима, мете кампање су стотине америчких и међународних структура, укључујући владине и војне структуре у Сједињеним Америчким Државама.
Иако напад има глобални опсег, већина мета налази се у САД и Европи, нагласиле су обавештајне службе.
Извештај детаљно описује методе деловања хакера и садржи препоруке како се заштитити од покушаја хаковања.
Западне земље, укључујући Велику Британију, више пута су оптуживале Русију за мешање у унутрашње послове и сајбер-нападе. Русија је негирала све оптужбе, наводећи да западне земље нису навеле никакве доказе. Москва је више пута изјавила да је спремна за дијалог о сајбер-безбедности.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала