„Биолошка инвазија“ изненадила науку: Мешанци дивљих и домаћих свиња лутају међу рушевинама Фукушиме

CC BY-SA 2.0 / Scot Nelson / Wild boarДивља свиња
Дивља свиња - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Јапански научници су током истраживања утицаја радијације на животиње открили да на подручју Фукушиме обитавају свиње који су хибрид дивљих и домаћих свиња.
Генетским истраживањем утврђено је да су се дивље свиње париле с домаћим свињама које су побегле са локалних фарми након потреса и цунамија који је 2011. погодио Фукушиму, преноси „Телеграф“.
Научници са Универзитета Фукушима користили су генетско тестирање како би открили утицај радијације на животињски свет и открили су да није дошло до генетских мутација код дивљих свиња, већ да се оне паре са домаћим.
„Биолошка инвазија“ дивљих свиња на Фукушими догодила се након што су се настаниле у напуштеним градовима и почеле сретати домаће свиње које су побегле с фарми које су фармери напустили након катастрофе.
Научници су анализирали генетске секвенце 338 дивљих свиња прикупљених у целој регији између 2006. и 2018. године и открили да је најмање 18 свиња показало такозвану биолошку инвазију гена домаћих свиња.
„Осамнаест свиња, фенотипски идентификованих као дивље свиње, имало је хаплотип европске домаће свиње. Учесталости овог хаплотипа остале су стабилне од првог откривања 2015. године. Овај резултат доводи до трајног генетског загађења популација дивљих свиња од домаћих свиња“ наводи се у њиховој студији објављеној у часопису „Зборник Краљевског друштва Б“.
Студија је открила да је од тада откривено више хибрида дивљих и домаћих свиња на подручју ван граница зрачења из Фукушиме и да се гени домаћих свиња појављују у општој популацији дивљих свиња.
Донован Андерсон, научник који је учествовао у извођењу студије, казао је за „Телеграф“ да би број гена домаћих свиња са сваком новом генерацијом био све мањи, преноси „Јутарњи“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала