До сада невиђена активност НАТО снага у близини Русије: Авиони, бродови, специјалци, 5.000 војника..

© Sputnik / Игорь Маслов / Уђи у базу фотографијаПрипадници украјинских Снага безбедности
Припадници украјинских Снага безбедности - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Док се у Украјини и северозападном делу Црног мора одржавају маневри „Си бриз“ са 5.000 војника,40 авиона и 32 брода из 32 земље НАТО-а и земаља-савезника, у ваздушном простору Балтичких земаља је у току вежба у којој учествује више од 20 борбених авиона, укључујући и авион за рано упозорење и контролу ваздушног простора AWACS E-3.
Осим италијанских и шпанских ловаца који су базирани у естонској бази „Амари“ и литванској „Шјауљај“, у маневрима учествују и пилоти из Немачке, Шпаније, Пољске, Турске и Финске.
Главни штаб Снага одбране Естоније је саопштио да се дводневне вежбе ваздухопловних снага НАТО-а и њихових савезника одржавају у ваздушном простору Естоније, Летоније и Литваније, а да је главни циљ маневара осигуравање безбедности ваздушног простора балтичких држава. Како је наглашено, естонско Ратно ваздухопловство и ваздухопловна база „Амари“ у близини Талина игра кључну улогу.
Увежбава се комуникација и контрола, као и ваздухопловна безбедност. Између осталог, учесници увежбавају акције у случају прекида система комуникација, пратњу авиона, откривање споро летећих летелица, као и акције трагања и спасавања.
Војни политиколог, генерал-мајор у резерви Владимир Богатирјов упозорава да је ова, како је рекао, невиђена активност НАТО-а у близини руских граница врло опасна тенденција.
„НАТО као блок је заиста изгубио смисао, јер данас нема непријатеља против кога је створен, па да би повећавао војно-индустријски комплекс, подржавао и обједињавао снаге морнаричке флоте, копнене и ваздухопловне снаге НАТО-а, изводе се вежбе против измишљеног непријатеља, против Русије. То је опасно и због тога што било какве вежбе које се одржавају у близини граница суверене државе, приморавају ту земљу да предузме додатне мере јачања својих граница, а такође и јачања својих трупа. На крају, све то ствара тензије, води ка ескалацији и конфронтацији, без икакве потребе“, каже Богатирјов.

Могуће провокације

Богатирјов истиче да ова опасна пракса не прети само Руској Федерацији, него и европским земљама НАТО-а на чијој територији се одржавају маневри.
„Волео бих да верујем да ове вежбе неће повећати број провокација, као што је недавно био случај на Црном мору “, рекао је Богатирјов, алудирајући на инциденте које се догађају у  последње време с НАТО бродовима у акваторији Црног мора, где се одржавају маневри „Си бриз“.
У оквиру припрема за вежбе „Си бриз“, које ће трајати до 10. јула, у Црно море је упловио и амерички ракетни разарач УСС „Рос“, који је у стању да носи до 56 крстарећих ракета „Томахавк“, што такође представља претњу.
Војни експерт Дмитриј Литовкин сматра да су под маском вежби могуће провокације.
„Биће их сигурно. Сами маневри су провокативне природе, јер се одржавају у близини руске територије, а њихов сценарио је базиран на супротстављању Москви. Треба истаћи да је ‘Си бриз’ једна од највећих вежби у овом региону,  која предвиђа и поморску и копнену фазу војних операција, укључујући и десант, искрцавање трупа на територију Украјине. То, наравно, не може да не забрињава, јер се све то изводи у близини руских обала. Пре само неколико дана дошло је до отворене провокације када је британски разарач ‘Дефендер’ испитивао готовост руских Оружаних снага и њихову реакцију на такве изазове. То је била права борбена операција, с циљем да се пробије руска одбрана и отвори могућност груписања трупа на југу земље“, закључује Литовкин.

Русија будно прати маневре

Раније је Министарство одбране Руске Федерације упозорило да ће пажљиво пратити ток припрема и маневара и да ће „одговорити у складу са развојем ситуације како би осигурала војну безбедност Русије“.
Москва је позвала Вашингтон на транспарентност у повлачењу савременог наоружања из Украјине по завршетку украјинско-америчких вежби „Си бриз - 2021“, како то оружје и муниција не би доспели у руке војних и националних формација у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала