Јанша направио скандал првог дана председавања Словеније ЕУ: Реаговали високи европски функционери

© Tanjug / AP/Francisco SecoЈанез Јанша
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Првог дана председавања Словеније Саветом министара Европске уније, словеначки премијер Јанез Јанша изазвао је скандал због којег је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс одбио да буде на заједничкој фотографији са њим, а реаговала је и председавајућа Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Јанша је на радном састанку са Европском комисијом, одржаном на Брду код Крања, критиковао социјалдемократе тако што је без најаве и ван контекста показао једну фотографију с неколико судија и политичара који су били обележени словима „С&Д“ (Социјалисти и демократи) како се називају социјалдемократе у Европском парламенту.
На фотографији се налазила и словеначка социјалдемократска политичарка и посланица у ЕП Тања Фајон.
Фотографија је, како јавља аустријски „Ди пресе“, позивајући се на два различита извора у Комисији и аустријској делегацији, Јанши требало да послужи као илустрација за његову тврдњу како је словеначко правосуђе под утицајем „бивших комунистичких судија“ и да није независно.
После тога је холандски социјалдемократски политичар и потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс одбио да буде на заједничкој фотографији на којој је и Јанша.
„Ја једноставно нисам могао да будем на фотографији с премијером Јаншом после његовог неприхватљивог напада и блаћења двоје судија и двоје социјалдемократских заступника Европског парламента“, рекао је Тимерманс за немачки „Зидојче цајтунг“.
Он је рекао како је независност судства и поштовање за изабране заступнике темељ начела правне државе без којих ЕУ не може да функционише.
„Не смемо да одустанемо од тога да јавно укажемо на оне који нападају ова начела“, рекао је Тимерманс.
​Председник словеначког Парламентарног одбора за контролу обавештајних служби Матјаж Немец је на Твитеру објавио спорну фотографију која показује двојицу судија Матјажа Штока и Славка Газиводе у дружењу са социјалдемократским политичарима Тањом Фајон и Миланом Брглезом на излету у близини Марибора.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је на заједничкој конференцији за новинаре рекла како политички дијалог изискује поштовање за све демократске политичке странке те додала како и судије „имају право на властиту прошлост“, преноси Јутарњи лист.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала