Како је пропао последњи покушај да се у Хагу докаже кривица Србије

© PixabayСрбија - илустрација
Србија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Пресуда Механизма у Хагу — казна од 12 година затвора бившем шефу Службе државне безбедности Јовици Станишићу и бившем команданту Јединице за специјалне операције Франкију Симатовићу, по речима адвоката Томе Филе, не повезује ни државу Србију, али ни њих двојицу са дешавањима у БиХ и Хрватској током рата и зато најављује жалбу на ову пресуду.
Фила објашњава да је пресуда у ствари показала да ниједан Србин није учествовао у удруженом злочиначком подухвату ни на једној од наведених територија:
„Ово су два последња Србина којима се судило за ово дело и оно није доказано. Друго, они су ослобођени оптужби да су учинили било какав злочин на територији обе државе. Оглашени су кривим јер су обучавали људе на територији Србије, који су касније хеликоптерима ЈНА пребачени у Шамац. Значи, они нити су наређивали, нити организовали, нити су могли да спрече било шта што се десило тамо“, објашњава Фила.

Следи жалба на пресуду 

Фактички, напомиње наш саговорник, они су оглашени кривим за помоћ и подршку јер су обучавали те људе како да се боре, а не да су урадили нешто активно или пасивно на било који начин на територији Хрватске и БиХ.
„Ниједан Србин до сада није осуђен за удружени злочиначки подухват пред Хашким трибуналом, укључујући и њих двојицу“, понавља Фила.
Адвокати из моје канцеларије доказали су да ниједна тачка оптужнице није истинита, а једини разлог због кога су добили робију од 12 година је због те обуке.
„Али, нису их они одвели тамо! Утврђено је да Станишић и Френки нису ни наредили ни организовали нити дислоцирали људе тамо. На крају су из тужилаштва рекли да је то њихова једина кривица. Ми ћемо уложити жалбу на ову пресуду, јер ово за шта су окривљени није истина“, каже Фила, уз коментар да су се везано за пресуду они руководили тиме да су људи из обавештајних служби знали за ту обуку, што је, како каже — будалаштина. 
Франко Симатовић и Јовица Станишић ухапшени су 13. марта 2003. у Србији. Симатовић је пребачен на МКСЈ 30. маја, а Станишић 11. јуна 2003. Претресно веће МКСЈ је у мају 2003. потврдило прву оптужницу против Јовице Станишића и Франка Симатовића, у којој се наводи да су обојица оптужених били учесници у удруженом злочиначком подухвату који је имао за циљ присилно и трајно уклањање већине не-Срба са подручја у Хрватској и Босни и Херцеговини путем прогона, убиства, депортације и нехуманих дела.

Прва пресуда ослобађајућа по свим тачкама

Симатовић се појавио пред МКСЈ почетком јуна, а Станишић половином јуна 2003. Обојица су се изјаснили да нису криви ни по једној тачки оптужнице. Тужилаштво је у јулу 2018. поднело трећу измењену оптужницу која је постала оперативна оптужница у овом предмету. После више одлагања због здравственог стања Станишића, суђење које је првобитно почело 28. априла 2008, поново је почело 9. јуна 2009. уводним речима тужилаштва.
Одбрана Станишића је изнела своју уводну реч у јуну 2011, а одбрана Симатовића се одрекла права да изнесе своју уводну реч. Суђење Станишићу и Симатовићу је трајало преко 200 судских дана. Укупно 133 сведока је сведочило или дало писану изјаву, а скоро 5.000 доказних предмета свих страна у поступку уврштено је у доказни спис. По окончању извођења доказа тужилаштво и одбрана су изнели своје завршне речи крајем јануара 2013. Претресно веће МКСЈ изрекло је већином гласова ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице за обојицу и наложило да буду одмах пуштени на слободу.
Тужилаштво је јула 2013. уложило најаву жалбе на ову пресуду Претресног већа, а две године касније, 2015, Жалбено веће МКСЈ је поништило одлуку ослобађајућу пресуду и наложило да им се поново суди по свим тачкама оптужнице.

Поновљено суђење чисти политички хир 

Након што је Жалбено веће МКСЈ издало налог за понављање суђења, обојица оптужених су се појавили пред Механизмом и изјаснили се да нису криви. У складу с одлуком Претресног већа из фебруара 2017, тужилаштво је поднело свој ревидирани претпретресни поднесак у марту 2017, а оптужени су своје ревидиране претпретресне поднеске поднели 30. марта 2017.
Суђење пред Механизмом је почело 13. јуна 2017. уводним речима тужилаштва. Одбрана Станишића је изнела своју уводну реч 18. јуна 2019. Одбрана Симатовића одлучила је да не изнесе уводну реч. Поновљено суђење у предмету Станишић и Симатовић пред Механизмом трајало је 228 дана у судници. Укупно је на суђење позвано 80 сведока, а у спис је уврштено преко 6.300 доказних предмета свих страна.
По окончању извођења доказа тужилаштва и одбране, стране су изнеле своје завршне речи у периоду од 12. априла до 14. априла 2021. после чега је уследила пресуда по којој су обојица осуђени на 12 година робије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала