Русија осуђује акције Кијева: Украјина брише из историје 20 милиона Руса

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗдање Државне думе Руске Федерације
Здање Државне думе Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Закон о аутохтоним народима који је усвојио парламент у Украјини „брише“ из историје 20 милиона Руса, изјавио је заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој. Како каже, иницијативу Москве о осуди акција Кијева већ су подржали представници бројних земаља, међу којима је и Србија.
„Русија је већ изразила протест у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) у вези са акцијама Кијева. Нашу иницијативу већ су подржали посланици из Србије, Јерменије, Мађарске и Молдавије. Уверен сам да ће се повећавати број оних који су незадовољни поступцима Кијева – људи и даље памте до чега доводи сегрегација“, написао је Толстој на свом Телеграм-каналу.
TELEGRAMMMM "{$url}"
С тим у вези, руски политичар је истакао да одлука званичног Кијева фактички брише 20 милиона Руса из заједничке историје.
„Што се тиче очигледних нациста који су заузели посланичка места у Врховној ради, које је на власт довела и покрива Европа, својом одлуком о брисању 20 милиона Руса из историје они воде до понављања догађаја из прве половине 20. века“, закључио је Толстој.
Подсетимо, украјински парламент усвојио је Закон „О аутохтоним народима Украјине“ којим нису обухваћени Руси.
Иницијатива за усвајање Закона потекла је од председника Украјине Владимира Зеленског, а на данашњој ванредној седници Закон је подржало 326 посланика Раде. Неопходни минимум гласова је 226. Према процедури Закон на крају треба да потпише председник.
Раније је руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју Зеленског о томе да Руси буду искључени са листе аутохтоних народа у тој земљи и навео да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала