„Србија најважнији партнер на Балкану“: Отворена пословна мисија руских компанија-извозника у Србију

© Фото : Министарство пољопривреде Русије/ Министерство сельского хозяйства Российской ФедерацииОтварање пословне мисије руских компанија-извозника пољопривредних производа у Србију
Отварање пословне мисије руских компанија-извозника пољопривредних производа у Србију - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
У Београду је 30. јуна одржано свечано отварање Пословне мисије руских компанија-извозника пољопривредних производа у Србију. Руска страна је поручила да је Србија најважнији партнер Русије на Балкану.
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић поздравио је све учеснике Пословне мисије, истакавши да се руско-српски спољноекономски односи успешно развијају, да су земље постигле споразум о формирању зоне слободне трговине, што је несумњиво довело до озбиљног раста трговине пољопривредним производима између земаља.
„Русију и Србију повезују тесне историјске, политичке и економске везе, стога се надамо да ће се међусобна трговина прехрамбеним производима између наших земаља активно развијати“, истакао је заменик министра пољопривреде Русије Сергеј Левин, који је  захвалио српском министру на урађеном послу.
Потпредседник Привредне коморе Србије Мирољуб Алексић указао је на развој обострано корисне сарадње између Русије и Србије у различитим областима, укључујући економску, инвестициону, социјалну, културну.
Након церемоније отварања одржана је пленарна седница „Русија-Србија: перспективе развоја међусобне трговине пољопривредних производа“.
Житарице - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Русија поставила рекорд у извозу хране
Заменик министра пољопривреде Русије је истакао да је Србија најважнији партнер Русије на Балкану. Русија испоручује на српско тржиште сунцокретово уље, месо живине и друге производе, притом је спремна да диверзификује експорт и повећава количине испорука.
Према речима државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Богдана Игића указао је на тесну сарадњу аграрних ресора две земље, контролно-надзорних органа и компанија.
„Много пута сам боравио у Русији и могу потврдити да смо успоставили одличне односе са Министарством пољопривреде и 'Росселхознадзором' и веома смо им захвални за сарадњу“, истакао је Игић.
Шеф „Агроекспорта“ Дмитриј Краснов представио је потенцијал развоја руских испорука у Србију. Како је рекао, за последњих пет  година укупан увоз пољопривредних производа Србије порастао је за 66 одсто и 2020. године је износио 2,3 милијарде долара. Значајан део увозне потражње могу задовољити руски добављачи.
У догађају који су организовали Министарство пољопривреде Русије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, Федерални центар „Агроекспорт“ као и друга трговинска представништва две земље учествује око 20 највећих руских компанија и четири индустријска савеза. Пословна мисија ће трајати до 1. јула. У оквиру ње планиран је читав низ састанака, укључујући више од 200 појединачних састанака са 58 српских компанија које су заинтересоване за увоз руских пољопривредних производа.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала