Столтенберг у Приштини: КБС не може на север без дозволе Кфора, мора да се поштује договор из 2013.

© AP Photo / Francois LenoirГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг током посете Косову и Метохији изјавио је да косовске власти морају поштовати споразум из 2013. године да КБС не улази на север без дозволе Кфора и НАТО-а преноси Косова прес.
„Очекујем да се косовске власти придржавају споразума који смо постигли 2013. године. Да косовске безбедносне снаге не буду размештене на северу без претходне сагласности Кфора и НАТО-а, а то је још увек случај. И мислим да је ово најбољи начин да се настави са проналажењем праве равнотеже и да се избегну ситуације које би могле поткопати и ослабити напоре за проналажење решења и да се избегне било шта што би могло подривати дијалог Приштине и Београда“, рекао је он.
После састанака које је имао са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, Столтенберг је на конференцији за новинаре рекао да је овде да пренесе поруку да ће НАТО остати овде да помогне и створи сигурно и мирно окружење за све грађане земље.
„Моја порука је била да је НАТО овде да остане. Наша мисија се заснива на условима, а Кфор је на Косову да помогне у стварању сигурног и мирног окружења за све заједнице. Такође снажно подржавамо напоре на проналажењу политичког решења. Овде смо дуги низ година. Осећамо одговорност да допринесемо миру и стабилности на Косову, што је такође важно за цео регион“, рекао је он, пренео је Косово онлајн.
Столтенберг је данас, након посете трупама Кфора на Косову и Метохији, саопштио да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану.
Додао је да је разговарао са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем о развоју Косова и нагласио важност дијалога Београда и Приштине.
„Сјајно је посетити Кфор који показује посвећеност НАТО-а миру и стабилности на Западним Балкану. Срео сам се са Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, разговарали смо о развоју Косова. Нагласио сам важност дијалога између Приштине и Београда“, објавио је Столтенберг на Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала