Стручњак упозорава: Биће још више топлотних таласа у будућности

CC0 / pixabay / Врућина
Врућина - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Температурни рекорди обарани су претходних дана широм света. Научници упозоравају да нас у будућности очекује много више оваквих топлотних таласа и да су они последица климатских промена.
Србија се као и остатак региона већ другу недељу заредом сусреће са изузетно високим температурама које су далеко изнад просека за другу половину јуна.
У четвртак 24. јуна је на бројним метеоролошким станицама у земљи оборен рекорд за највишу температуру измерену током месеца јуна. Најтоплије је било у Смедеревској Паланци где је термометар показивао 39,9 степени Целзијуса, а јунски рекорд је био оборен и у Београду, Ваљеву као и многим мерним станицама у Војводини.
Недељу дана касније, у среду 30. јуна, мерне станице у Србији поново показују температуру близу 40 степени.
Професор Владимир Ђурђевић са Физичког факултета у Београду је у Инстаграм лајв разговору за портал „Клима101“ прошле недеље истакао да су за чешће и интензивније топлотне таласе одговорне климатске промене.
„Ово јесте врло редак догађај и последица је климатских промена. Постојали су и у прошлости топлотни таласи, посебно током лета, али су били далеко ређи и били су апсолутно нека врста неочекиваног догађаја. Сада у принципу можемо сваке године да очекујемо неколико оваквих ситуација током лета“, каже Ђурђевић.
Он је подвукао да је специфично да се овакве температуре мере крајем јуна, пошто бисмо пре могли да их очекујемо крајем јула, или почетком августа.
У Србији су током средине двадесетог века била ретка лета у којима је било више од једног топлотног таласа, а било је потпуно уобичајено и да током целог лета не буде забележен ниједан топлотни талас. Међутим, сада се због загревања атмосфере ситуација се битно променила, а будућност делује врло забрињавајуће.
„Тренутно се у Србији током лета десе два или три топлотна таласа, при чему смо ближи томе да се десе три, а током средине двадесетог века је тај број био нула или један. Пошто знамо да ће у наредних неколико деценија наша планета да се загреје за додатних један степен, то значи да ће средином овог века број топлотних таласа да буде удвостручен у односу на садашње стандард“, рекао је Ђурђевић.

Рекордно високе температуре широм света

Поред нашег региона, изузетно снажни топлотни таласи у овом тренутку погађају и многе друге државе широм света. Неуобичајено високе температуре се бележе широм Сибира, док је предео западне обале Северне Америке, тачније државе Орегон и Вашингтон у САД и провинција Британска Колумбија у Канади, тренутно под утицајем незапамћеног топлотног таласа.
У Портланду, главном граду Орегона, постављен је нови рекорд за највишу температуру икада измерену у овом граду са преко 46 степени. Међутим, много тежа ситуација је у месту Литон у Канади где се у три узастопна дана обарају температурни рекорди за целу Канаду, а 29. јуна је температура достигла невероватних 49,6 степени што је чак 4,6 степени више од рекорда који је у Канади важио пре овог топлотног таласа.
Екстремне температуре попут ових могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, због чега је неопходно да грађани буду пажљивији и не излазе напоље без преке потребе у најтоплијем делу дана. Током топлотног таласа из 2007. када је у Србији измерена највиша температура икада (44,9 степени у Смедеревској Паланци), на врхунцу топлотног таласа између 16. и 24. јула је у Београду забележена повећана смртност међу старијим особама од чак 76 одсто, преноси „Клима 101“.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала