Захарова: Именовање високог представника за БиХ без консензуса УН подрива мировни процес

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
Покушаји именовања високог представника Босне и Херцеговине без консензуса у УН не одговарају интересима постизања мира и стабилности у овој земљи, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Дана 29. јуна на иницијативу Русије одржан је састанак Савета безбедности УН о ситуацији у Босни и Херцеговини. Главна пажња посвећена је заплету око наводног именовања немачког држављанина Кристијана Шмита на место високог представника за Босну и Херцеговину. Руска страна нагласила је да ниједан кандидат на ову позицију без сагласности Савета безбедности УН и свих босанских страна не само да неће имати легитимитет, већ ни довољну политичку подршку за реализацију помоћи у постконфликтном регулисању“, објаснила је Захарова.
„Тренутно не постоји таква усаглашеност и покушаји да се на ово место именује нови представник у недостатку консензуса у Управном одбору Савета за спровођење општег оквирног споразума о миру у Босни и Херцеговине и заобилазећи УН неспојиво је са интересима постизања одрживог мира и стабилности у овој држави“, закључила је она.
Амбасадори земаља Управног одбора Савета за спровођење мира донели су 27. маја одлуку о именовању Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини. Русија, чланица овог Управног одбора, била је против ове одлуке. С тим у вези, руководство Републике Српске затражило је од председника Србије хитне консултације, које су одржане уз учешће највишег руководства двеју земаља. Након консултација у Београду, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик затражио је затварање канцеларије високог представника УН у БиХ, називајући именовање новог високог представника у Босни и Херцеговини без резолуције Савета безбедности УН кршењем Дејтонског споразума, међународног права и устава БиХ.
Шмит је у свом говору у Бундестагу 10. јуна саопштио да намерава да оде у Москву како би решио несугласице са Русијом о свом именовању.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала