Захарова: НАТО показује мишиће код наших граница и провоцира оружане инциденте

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаБритански разарач у Црном мору
Британски разарач у Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Пратите нас
НАТО показује мишиће и циљано дестабилизује ситуацију у близини руских граница, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„Вежбе су свакако провокација и показивање мишића. Сазвано је више од 30 земаља, доведени војни бродови, око пет хиљада војника... Саопштавајући о спремности на дијалог, Алијанса заправо циљано дестабилизује ситуацију дуж обода наших граница и повећава опасност од оружаних инцидената“, објаснила је портпаролка, додајући као пример недавне инциденте са британским разарачем и холандском фрегатом на Црном мору.
Истовремено, оценила је да Америка и њени савезници претварају воде Црног мора у зону војне конфонтације.
„Вашингтон и његови савезници у суштини доследно трансформишу црноморску акваторију из простора сарадње које је тамо грађено ─ у зону војне конфронтације.То се ради намерно како би још један регион на свету под руководством САД постао нестабилан и почео да представља претњу“, оценила је Захарова.
Према њеним речима, нема сумње да маневри на Црном мору имају јасан антируски призвук.
С тим у вези, Захарова је објаснила да руска борбена авијација није стварала опасну ситуацију за холандску фрегату на Црном мору и да се радило о заштити сопствених граница.
Нема ни говора о било каквом кршењу права на слободну пливидбу или стварању опасне ситуације, истакла је портпаролка.
„Било какви покушаји да се то интерпретира на начин на који је учинила Холандија сматраћемо несавесним понашањем“, додала је.
​Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М је извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода.
Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач, те да се није налазио у руским територијалним водама.
Дан касније је фрегата холандске ратне морнарице „Евертсен“, која се налазила у неутралним водама, променила правац кретања и упутила се према Керчком мореузу. Како би спречили повреду руске границе, подигнути су ловци Су-30 и бомбардери Су-24. Након тога је брод променио курс.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала