Објављен документ: Америка поново издваја милионе за Косово

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПриштина
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Америчка Агенција за међународни развој (USAID) планира да издвоји до 13,5 милиона долара за „борбу против корупције и неквалитетног пружања услуга од стране државних структура“ на такозваном Косову, наводи се у документу у који је увид имала телевизија РТ.
Како се наводи у тексту, рад уговорних страна које ће спонзорисати САД биће усмерен на „побољшање управљања у области државних финансија са акцентом на општинске набавке“, као и на „јачање механизама полагања рачуна како у државним структурама КиМ, тако и ван њих – преко цивилног друштва, приватног сектора, медија“.
Међу циљевима нове америчке иницијативе издвајају се повећање ефикасности финансијског надзора од стране релевантних органа Косова и ширу употребу „најбољих пракси“ када је реч о планирању буџета, јавним набавкама и контроли реализације уговора.
Притом, током свог рада уговорне стране ће морати да координирају своје одлуке са америчком Агенцијом за међународни развој и њеним партнерима, да делују строго у складу са циљевима уговора, да избегавају дуплирање активности, да осигурају максимално корисно коришћење инвестиција.
Раније је више пута саопштавано о америчким активностима на Косову и у другим земљама на Балкану. На пример, амерички Стејт департмент је планирао да допринесе формирању „алтернативних извора информација“ за говорнике српског језика, као и да помогне „независним“ медијима на тзв. Косову да се боре против „дезинформација“, укључујући и „руске“.
Поред тога, САД су намеравале да финансирају пројекте за „развој цивилног друштва“ на Балкану, а и тада се, између осталог, радио и о Косову.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала