Хрватски председник уцењује Србију: Или ЕУ или Русија – одлучите

© AP Photo / Antonio CalanniЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић је, поводом текста мађарске владе у ком је позив ЕУ да прими Србију, изјавио да Србија треба да испуни услове за улазак у Унију и да одлучи да ли је за ЕУ или Москву. Ако је наш пут у ЕУ, пут лечења хрватских фрустрација и одрицање од својих пријатеља, боље да и не идемо у ЕУ, сматра министар Александар Вулин.
"Србија треба да испунити услове, треба да одлуче јесу ли за ЕУ или су за Москву. Немам ништа против Москве, али треба одлучити Брисел или Москва, а то садашња власт у Србији тешко апсолвира и ту ће бити потребно да буде јасна", рекао је Милановић, објавила је његова прес-служба. 
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Орбанов шамар Европској унији у седам тачака – споменута и Србија
Он је додао да је "стварно бизарно да премијер једне мале државе објављује такве манифесте".
Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин поставио је питање - колика је то Хрватска када може да дели лекције.
"Ако Милановић брани Орбану да мисли зато што је премијер ''мале'' земље, поставља се питање, а колика је то Хрватска када може да дели лекције. Биће да је Милановић добио комплекс величине, јер говори у туђе име и само се надам да није у питању Немачка, таква игра је у прошлости лоше завршавала", рекао је Вулин.
Он је рекао и да га није брига шта чланови ЕУ мисле једни о другима, али му је важно када се помиње Србија.
"Хрватска би да условљава Србију несталима, признањем геноцида, разним извињењима, а сада и одрицањем од пријатеља, овај пут од Русије. Ако наш пут у ЕУ почиње лечењем хрватских фрустрација, наставља се одрицањем од својих пријатеља, а завршава се напуштањем себе, онда је боље да и не идемо у ЕУ. Ако наш пут у ЕУ води преко понижења пред лажима о Сребреници и ћутањем пред истином о Јасеновцу, онда је праведно да Србија крене својим српским путем", указао је Вулин, саопштио је Покрет социјалиста, а пренео Танјуг.
Влада мађарског премијера Виктора Орбана платила је у загребачком "Вечерњем листу" оглас под насловом "О будућности Европске уније" са седам предлога, међу којима је и став званичне Будимпеште да Србију треба примити у ЕУ, што је изазвало бурна реаговања у хрватској јавности, а Министарство спољних и европских послова је саопштило да Хрватска не дели став Мађарске.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала