Које новине очекују возаче у Србији од понедељка

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаТехнички преглед
Технички преглед - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Сви који обављају техничке прегледе возила од понедељка су у обавези да цео поступак сниме и тај снимак чувају годину дана. Почиње и ново мерење издувних гасова, а они који су скинули катализатор имају две године да га врате и да тиме комплетирају ауто.
Нова правила доносе проверу исправности возила у домену квалитетнијег прегледа. По новом систему технички прегледи уводе додатне уређаје за проверу одређених делова на возилу који се до сада нису проверавали. Све се снима камерама које су већ постављене.
„Сваки технички преглед биће сниман видео-надзором. Те снимке ми смо у обавези да чувамо годину дана, то је највећа новина од понедељка“, наводи Марко Манојловић, власник техничког прегледа.
Што се тиче издувних гасова разрешена је дилема ко може, а ко не може да прође технички. Већина возила која су комплетна лако пролазе тест издувних гасова, док се за старија возила која нису имала фабрички катализатор он се неће ни тражити. Они који су скинули катализатор добили су две године да га врате.
„Сви аутомобили који су до 5. јула 2021. године регистровани у Републици Србији одложено је им је још две године да не морају да имају комплетан издувни систем, након тога ће морати да комплетирају издувни систем свог аутомобила, али ће морати да задовоље неке норме издувних гасова“, истиче Манојловић.
Годишње се у Србији региструје 2.300.000 возила, а њихова просечна старост је око 15-16 година, преноси РТС.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала