Највећа казна икада: Популарна платформа мора да плати 70 милиона долара

© Фото : PixabayДолари
Долари - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Популарна инвестициона платформа „Робинхуд“ пристала је да исплати скоро 70 милиона долара Финри (Financial Industry Regulatory Authority).
Платформа је на ово пристала како би намирила наводе да је њено посредовање нанело купцима „широко распрострањену и значајну штету“ на више различитих фронтова током протеклих неколико година
Ово је највећа новчана казна икада наложена од стране организације коју је Конгрес овластио да надгледа стотине хиљада брокера широм САД.
Прецизније, Финра је спровела истрагу која је показала да су милиони муштерија примале лажне или обмањујуће информације од „Робинхуда“ у вези са различитим стварима, укључујући и то колико су новца муштерије имале на својим рачунима и многе друге.
Нетачне информације коштале су кориснике више од седам милиона долара, према Финриним сазнањима, а „Робинхуд“ треба да плати реституцију погођеним корисницима.
Друге оптужбе наведене у нагодби укључују и то да је „Робинхуд“ одобравао ризичне трговине опцијама хиљадама корисника онда када то није требало и да није учинио довољно да спречи „испаде“ система у марту 2020. године који су неповољно утицали на милионе корисника.
„Робинхуд“ је уложио у побољшање платформе и гради тим корисничке подршке, навела је портпаролка ове платформе Жаклин Ортиз Ремзи у саопштењу које је мејлом достављено на адресу „Си-Ен-Би-Си мејк ит“.
„Драго нам је што можемо ово да оставимо иза нас и радујемо се наставку пружања пажње корисницима и демократизацији финансија за све“, навела је она.
Иначе, ова апликација је постала планетарно позната почетком ове године током „Гејмстоп саге“.

Бугарски „Робинхуд“

Владимир Влад Тенев је бугарско-амерички предузетник, милијардер и саоснивач „Робинхуда“.
Тенев је рођен у Бугарској, а са породицом се преселио у САД када је имао пет година. Оба његова родитеља радила су за Светску банку и Влад је одрастао у Вашингтону, а похађао је средњу школу за науку и технологију „Томас Џеферсон“.
Добио је диплому из математике на Станфорду, где је упознао Бајџу Бата. Почео је докторске студије из математике на Ју-Си-Ел-Еју (УЦЛА), али их је напустио како би радио са Батом, са којим је и основао „Робинхуд“.
Године 2010. њих двојица су основали трејдинг компанију Целерис, али су је већ 2011. године напустили како би креирали фирму Кронос рисерч, која је продавала софтвер за процесуирање огромне количине података без кашњења другим фирмама и банкама.
Године 2013. Тенев и Бат основали су платформу за трговање „Робинхуд“.
У мају 2018. године вредност „Робинхуда“ повећала се на шест милијарди, чиме су Тенев и Бат постали милијардери, преноси Б 92.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала