Први резултати конкурса – навала младих на сеоске куће

© Фото : pixabay.comКућа на селу
Кућа на селу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Велико је интересовање за јавни конкурс за куће са окућницом којег је Министарство за бригу о селу расписало 28. јуна и телефони у Министарству су се „усијали“ од позива оних који нуде куће на продају и оних који би да их купе, изјавио је ресорни министар Милан Кркобабић.
Он је, гостујући на ТВ Прва, истакао да очекује да ће се 500 милиона динара намењених за ову сврху брзо потрошити и додао да ће председника Србије Александра Вучића, који је подржао овај пројекат обавестити о великом интересовању и замолити да својим ауторитетом утиче да се издвоје и додатна финансијска средства.
Проценио је да ће се за споменутих 500 милиона купити 700 до 800 кућа и обезбедити исто толико породица.
Кркобабић је навео да према проценама Одбора за село Српске академије наука и уметности у Србији има око 200.000 празних кућа.
„Има их у свим деловима деловима Србије, највише у рубним подручјима Баната, затим Бачкој у деловима према Хрватској, те југу Србије, где нам је Куршумлија тако рећи празна, као и Трговиште“, рекао је Кркобабић.
Он је објаснио да рок за пријављивање на овај конкурс траје до 1. новембра односно док се не утроше средства и да се неће чекати до тог датума да се обраде све пристигле пријаве већ ће се оне обрађивати како буду стизале.
Милан Кркобабић: Плате младих стручњака који оду у рубна и брдско планинска подручја и запосле се, биће дупло веће од плата њихових колега у другим крајевима.
Објаснио је да за куће могу конкурисати млађи од 45 година, како брачни тако и ванбрачни парови.
„Три су циљне групе овог програма, а прва су они који живе у заједничким домаћинствима, друга људи који живе у приградским насељима као подстанари па би да се врате у завичај а трећа млади образовани, рецимо ИТ стручњаци, ветеринари, агрономи, лекари, стоматолози који би отишли на село да живе и раде“, рекао је Кркобабић.
Навео је да би плате ових младих стручњака који оду у рубна и брдско планинска подручја и запосле се, биле дупло веће од плата њихових колега у другим крајевима.
Министар је појаснио да заинтересовани сами траже куће, да њихову вредност процењује општински проценитељи и да око тога нема погодбе.
За једну кућу се може добити највише 1,2 милиона динара, а кућа би требало да има воду, струју, канализацију.
На питање зашто је програм намењен само млађима од 45 година, министар је одговорио подацима према којима у Србији има 250.000 неожењених мушкараца и 100.000 неудатих девојака до 45 година.
Кркобабић је навео цене кућа по неким крајевима па је навео да се у Баваништу кућа од 86 квадрата са 20 ари окућнице може купити за 4.500 евра, у Црној Бари 43 квадрата и два хектара окућнице коштају 1.500 евра, у Смедеревској Паланци нуди се кућа од 100 квадрата, 16 ари плаца за 9.000 евра, куће у Ивањици се могу купити за 4.000 до 10.000 евра, преноси Блиц.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала