Шта су конкретно договориле Србија и Русија а тиче се пољопривреде

© Sputnik / Лола ЂорђевићДмитриј Патрушев и Бранисалв Недимовић
Дмитриј Патрушев и Бранисалв Недимовић - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Од следеће недеље још седам српских компанија ће моћи да извози пољопривредне и прехрамбене производе у Русију, а од маја идуће године Србија ће бити интегрисана у информациони систем Руске федералне службе када су у питању испоруке воћа и поврћа како би се отклонила могућност злоупотреба и реекспорта из ЕУ.
То су неке од новина у даљој сарадњи Србије и Русије у области аграра и прехрамбених производа о којима су после дводневног српско-руског бизнис форума, који је данас завршен, новинаре у Палати Србија обавестили министри  пољопривреде две земље, Бранислав Недимовић и Дмитриј Патрушев.

Договор о даљем развоју пољопривредне сарадње Србије и Русије

Недимовић је указао на то да је током разговора исказана обострана заинтересованост за даље ширење сарадње која је, како је оценио, последњих година учвршена и наставила да расте.
„Србија је у 2020. години у Русију извезла пољопривредне и прехрамбене производе вредне 366 милиона долара, а у исто време из Руске Федерације увезла производе за 114 милиона долара. Ми смо отворени за даље развијање трговинских односа јер обе стране морају да буду задовољне, јер када једна доминира онда неке велике трговине у дужем временском интервалу нема“, оценио је Недимовић.
Он је приметио да не зна тачно када је претходни пут био министар пољопривреде Русије у СРбији, али да зна да је  у неколико претходних година сарадња толико напредеовала да је размена скоро пет пута порасла у претходној деценији.

Раст и током пандемије

Министар пољопривреде Русије је изразио задовољство због сталног раста трговинске размене.
„Подвлачим да је у прошлој години спољнотрговинска размена пољопривредних производа, упркос пандемији, била вредна 500 милиона долара што је раст од седам процената. Додатни инпулс нашој сарадљи је споразум о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Србије који ступа на снагу 10. јула. Током данашњих разговора показана је значајна заинтереспованост  руских и српских пословних људи за учвршење партнесрских односа. Због тога смо уверени у ширење даље сарадње“, навео је Патрушев.
Указавши на договорене новине, министар пољопривреде Србије је прецизирао да ће од седам српских компанија које ће следеће недеље добити добити зелено светло за извоз на простор Руске федерацијеће, три бити оне које се баве извозом воћа, а четири сточном храном и месним прерађевинама.

Како против реекспорта воћа

„Ми ћемо од маја 2022. бити потпуно интегрисани у информациони систем Руске федералне службе везано за испоруку пошиљака воћа и поврћа што ће нам омогућити да у сваком тренутку знамо шта се дешава са пошиљком и да могућност евентуалних злоупотреба сведемо на минимум“, нагласио је српски министар пољопривреде.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпски министар пољопровреде поклонио руском колеги шајкачу
Српски министар пољопровреде поклонио руском колеги шајкачу  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Српски министар пољопровреде поклонио руском колеги шајкачу
Он је подвукао да је у претходном периоду захваљујући сарадњи надлежних служби уз обе земље било ухапшено 300 људи и било затворено неколико компанија које су покузшале да у Русију реекспортују воће из Европске уније.

Бесцарински извоз у Русију од националног значаја

„Нама је споразум о слободној трговини између Србије и Русије много донео, нарочито у сектору јабучарства, брескве, нектарине и по цену свега то не смемо да изгубимо и нема игре са тим стварима. Свака помисао на то и евентуална злоупотреба биће најстроже санкционисана и то смо показали у претходне три године. То је од највишег националног значаја. Немојте заборавити колико смо јабука имали пре 12 -13 година, говорим метафорично, а колико данас извозимо“, био је недвосмислен Недимовић.
Тај споразум је, како је подвукао, довео до развоја те врсте пољопривредне производње у Србији и увођења нових технологија у тај сектор. 
Навео је да је данас договорено  да ће двадесетак највећих произвођача воћа из Србије бити на састанку у ритејл компанији Икс 5 у Русији баш тим поводом да договоре како да логистички све реше како би злоупотребе биле онемогућене и да закључе вишегодишње уговоре о испоруци нашег воћа.
Подсетио је да 10. јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније  којим је проширена листа производа које ће Србија можи да извози.
„Имамо могућност извоза у неограниченим количинама, без царине, овчјег сира,  козјег суира, воћне ракије. То су нови изазови који стоје пред нама и могућност да се трговинска размена побољша“, оценио је Недимовић.

Позив руским инвеститорима

Оно што га је, каже, посебно импресионирало током бизнис-форума то је технолошки напредак који је остварила Русија и њене компаније. Зато су, каже, руске компаније добро дошле уколико желе да инвестирају на простор Србије и  Србија ће им дати комплетну подршку за такве инвестиције.

Могућ и извоз меса – чека се одговор

Недимовић истиче да готово да нема никаквих отворених питања у пољопривреди између две земље. Било је изазова који су се тицали злоупотреба приликом извоза на тржиште Руске Федерације, али је то у претходне две-три године заједничком сарадњом савладано и да је прича о реекспорту воћа и поврћа, односно пласирања робе из ЕУ на простор Русије, завршена.
Током разговора две стране било је, каже Недимовић, речи и о извозу меса, односно месних прерађевина, договорено је да из региона који код нас нису захваћени афричком свињском кугом месо може да буде извожено у Русију у облику какав налажу њихови стандарди. Документација о томе је предата руским надлежним институцијама, на шта ће руска страна у кратком временском интервалу одговорити.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала