Телефонски разговор Путина и Макрона: На дневном реду ЕУ, Украјина, Карабах, Либија

© Sputnik / Alexei DruzhininПредседник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон након састанка у тврђави Брегансон
Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон након састанка у тврђави Брегансон - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном с председником Француске Емануелом Макроном. На дневном реду била су питања Украјине, Либије и Нагорно-Карабаха. Истовремено, Путин је саговорнику пренео да је Русија спремна обнављање дијалога са ЕУ уколико Унија покаже интерес за сусрете две стране.
„Констатовано је да би успостављање конструктивних и предвидљивих односа између Русије и ЕУ, повратак нормалном дијалогу на бази узајамног поштовања допринело решавању озбиљних савремених проблема као што су сајбер безбедност, борба против међунарoдоног тероризма, здравство, клима, решавање регионалних конфликата. Како је истакао Путин, Русија је за то спремна ако ЕУ покаже стварну заинтересованост за сусрете две стране“, истиче се у саопштењу.
Подсетимо, Макрон  немачка канцеларка Ангела Меркел покренули су иницијативу да се лидери ЕУ на самиту састану са председником Русије, али тај предлог није усвојен.
Такође, Макрон се из прве руке упознао са резултатима руско-америчког самита одржаног 16. jуна у Женеви.
Како је наведено у саопштењу Кремља, детаљно је размотрен спектар питања сарадње Русије и Француске на међународном плану.
„Посебна пажња посвећена је проблематици стабилности и безбедности на европском континенту. С тим у вези указано је да договор који су двојица председника постигла у Брегансону 2019. gодине о заједничким напорима на изградњи нове архитектуре безбедности и поверења у Европи нису изгубили на актуелности“, наводе у Кремљу.
Када је реч о кризи у Украјини, лидери су се заложили за активирање преговарачког процеса с циљем реализације Минског комплекса мера из 2015. Године, који је био и остао база за нормализацију ситуације без алтернативе.
„Председник Русије је указао на деструктивно понашање Кијева, због којег су напори који се улажу у оквиру нормандијског формата фактички саботирани. Истакнуто је да је неопходно да Кијев у потпуности спроведе преузете обавезе, пре свега у циљу успостављања директног дијалога са Доњецком и Луганском и успoстављања специјaланог статуса за Донбас“, истиче се у саопштењу.
Путин је информисао француског колегу о споразуму о Нагорно-Карабаху и указао на потребу укључивања европских партнера у решавање хуманитарних проблема у том региону.
Двојица лидера разговарала су и о нормализацији ситуације у Либији и то путем политичког процеса у којем би учествовале све кључе политичке снаге у тој земљи.
Разговор је вођен на иницијативу француске стране.
Из Јелисејске палате је саопштено да је француски председник исказао жељу Париза за односе између ЕУ и Русије у којима би било више поверења.
Када је реч о Украјини Макрон је подсетио да значај нормандијског формата у којем су Француска и Немачка посредници како би "Украјина и Русија могле да ставе тачку на конфликт и нађу решење".
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала