Високе цене, слаб економски раст: Бугарски експерт страхује од придруживања еврозони

© Depositphotos.com / GregoryleeНовчанице у еврима
Новчанице у еврима - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Пратите нас
Бугарска не би требало да уводи евро с обзиром на све могуће опасности, сматра економиста, представник Експертског клуба за економију и политику Стојан Панчев.
Према његовим речима, тренутно је финансијски систем у Бугарској у добром стању и земља користи све предности еврозоне, а да притом није њена чланица.
„Главни проблем са придруживањем еврозони је недостатак аргумената у корист тога, не чујемо зашто би требало да учинимо тај корак, притом постоји много вероватних ризика. Према мом мишљењу, ти могући ризици добро су описани у два сценарија – грчком и словачком. Сви знају грчки сценарио – гомилање дугова, дужничка криза… Словачки сценарио је онај у коме видимо повећање цена, са једне стране, а са друге – веома низак економски раст. Плашим се да ћемо, ако ступимо у еврозону, видети оба та сценарија“, рекао је Панчев за Бугарску националну телевизију.
Такође је прокоментарисао и страховања дела становништва Бугарске поводом тога да ће цене производа скочити, а да ће пензије остати исте. Он се сложио са тим да се у Словачкој цена појединих производа изједначила са ценама у Европи, али да притом није осигуран потребни економски раст.
„Сада улазимо у глобални инфлаторни циклус, то видимо у саопштењима о повећању трошкова за струју, гас, грејање. Инфлација ће постати веома озбиљан проблем, а интеграција у еврозону може додатно повећати тај ефекат у случају Бугарске“, истакао је Панчев.
Међутим, економиста и водитељ са телевизије „Нова“ Владимир Сиркаров другачијег је мишљења. Он је скренуо пажњу на то да је инфлација у Грчкој била већа пре ступања у еврозону. Сиркаров истиче да су у другим земљама еврозоне цене расле само одређено време. Такође сматра да ће вероватно бити ревидирана одлука Бугарске да без прелазног периода уведе евро у оптицаj.
„Према мом мишљењу, прелазак на евро би требало да траје дужи период, више од месец дана. Најмање три месеца или чак више, како би се људи навиkli и како би могли да упореде цене, да виде да нема разлике и да се умире до момента када више неће бити могуће користити бугарску валуту“, истиче он.
Како следи из нацрта Националног плана за увођење евра у Бугарској, који је усвојен 30. јуна, Бугарска ће прећи на евро од 1. јануара 2024. године без прелазног периода.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала