Јанша брани Орбана: „Запад ЕУ примењује двоструке стандарде“

Пратите нас
Словеначки премијер Јанез Јанша је у разговору с дописницима европских медија из Брисела поновио да је против „двоструких стандарда“ које западне чланице Европске уније примењују у осудама тзв. конзервативних влада у Пољској и Мађарској.
„Европска унија није унија без средње Европе“, казао је Јанша којег сматрају присталицом политике коју према Бриселу спроводи мађарски премијер Виктор Орбан, преноси Хина.
Јанез Јанша - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Јанша направио скандал првог дана председавања Словеније ЕУ: Реаговали високи европски функционери
Јанша је, уз пољског премијера, био једини челник ЕУ који је на самиту подржао мађарског премијера због закона о припадницима ЛГБТ заједнице, а попут Орбана, сукобио се и с Бриселом чије званичнике уме да назове „неизабраним бирократима“, а због њихове критике медијских слобода и спровођења владавине права и медијских слобода у Словенији.
„Немамо проблема с тим да се проверавају владавина закона, слобода штампе, финансирање медија“, казао је европским новинарима Јанез Јанша, чија је земље преузела шестомесечно председавање ЕУ.
Он је такође инсистирао да Словенија има своје законе и контроле и да је суверена држава, као и да се у Бриселу мање чланице и оне с истока Европе знају третирати као другоразредне земље.
„Словенија није колонија и инсистирамо на потпуно једнаком третману“, казао је Јанша.
Коришћење различитих стандарда према слабијим чланицама могло би изазвати поделе и колапс Уније, а с онима који на ЕУ гледају као Орбан, по Јаншиним речима, треба водити отворен дијалог у оквиру дијалога о будућности Европе, преноси Танјуг.
Јанша ће у уторак о приоритетима словеначког председавања ЕУ говорити на пленарном заседању Европског парламента, након чега по обичају следе питања европосланика из разлицитих политичких група.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала