Литванија прогласила ванредну ситуацију: Мигранти преко Белорусије хрле у Европу

© AFP 2023 / JURE MAKOVECМигранти на граници
Мигранти на граници - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Пратите нас
Литванија је прогласила ванредну ситуацију због прилива илегалних миграната који преко територије Белорусије покушавају да уђу у Европу. Литванска министарка унутрашњих послова Агне Билотаите је рекла да та мера није уведена из безбедносних разлога већ да би се ефикасније управљало миграцијама.
Литванска влада је увела ванредну ситуацију након што је литванско-белоруску границу последњих дана нелегално прешло више од 150 миграната.
"Веома је важно имати правни систем и инструменте да бисте могли брзо да донесете одлуке као одговор на нове изазове", рекла је она.
Број миграната који су задржани на граници је три пута већи него раније, саопштиле су литванске власти.
На снимцима са надзорних камера на граници види се како људи прескачу ограду и претрчавају границу.
Већина тих миграната је раније тражила азил у Литванији, а међу њима има и Авганистанаца, Камерунаца, Ирачана и Сиријаца.
Белоруски председник Александар Лукашенко је упозорио да ће та земља умањити граничне контроле за мигранте без докумената, као одговор на санкције које је Белорусији увела Европска унија. Како је рекао, Белорусија више неће задржавати мигранте које хрле у ЕУ јер, због санкција Брисела, та нема више ни новца ни снаге.
Прочитајте још:
 
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала