На Дунаву уоченa птица која се у Србији последњи пут гнездила пре више од једног века /фото/

CC BY 2.0 / Thomas Bresson / Кудрави пеликан
Кудрави пеликан - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Центар за истраживање биодиверзитета објавио је да је на адама и заливима на Дунаву у близини насеља Велесница и Грабовица код Кладова уочено 16 јединки кудравог несита (Pelecanus crispus), познатијег као кудрави или далматински пеликан, који се у Србији последњи пут гнездио пре више од једног века.
Како је прецизирано, током експедиције у источној Србији, средином јуна 2021. године, орнитолози Природњачког музеја и Центра за истраживање биодиверзитета посматрали су неколико ретких и угрожених врста птица, међу којима су и одрасли парови кудравог пеликана у фази гнежђења.
„Ове импозантне птице повремено су у Србији посматране током сеобе и зимовања, али је ово први пут после дуго времена да околности указују на могућност гнежђења“, изјавио је виши кустос-орнитолог Природњачког музеја у Београду Марко Раковић, преноси Политика.
Он је рекао да читава европска популација кудравог несита броји мање од 10.000 полно зрелих јединки, а ова врста се сматра угроженом јер њен опстанак зависи од мера заштите које спроводе људи.
„Зато су подаци о потенцијално новим природним гнездилиштима од великог значаја за заштиту врсте“, рекао је Раковић.
Кудрави пеликан, једна од највећих птица летачица - дужине 180 центиметара и распона крила 3,5 метра, за своја гнездилишта тражи изолована и водом окружена места, а најближе такво место налази се у делти Дунава у Румунији и Бугарској, око 360 километара источно од Кладова.
У близини Радујевца у Неготинској крајини, како је наведено у саопштењу, посматрано је гнежђење још једне ретке врсте која је ишчезла са простора уже Србије - белокриле чигре (Clidonias leucopterus).
Орнитолози су забележили и нови, тек други локалитет гнежђења црноглавог галеба (Larus melanocephalus) у Србији, чија су два пара посматрана на гнежђењу у близини Ковина.
Поред ових, изванредно значајних налаза, забележене су и друге ретке и угрожене гнездарице попут модровране, црвеноглавог сврачка, патуљастог орла, обичне чигре и сиве гуске.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала