На шта све упозорава нова Стратегија националне безбедности Русије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПразан Црвени трг у Москви
Празан Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је показала читавом свету колико је економски отпорна и способна да се одупре спољном санкционом притиску, произлази из нове Стратегије националне безбедности Русије. Истовремено у документу се упозорава да деструктивне снаге у Русији и иностранству покушавају да искористе објективне потешкоће у земљи да би дестабилизовале ситуацију.
„Русија је пред читавим светом показала економску отпорност и способност да се супротстави спољном санкционом притиску“, наводи се у документу уз напомену да се наставља рад на смањењу зависности од увоза у кључним областима.
У том контексту наглашава се да је повећан ниво прехрамбене и енергетске безбедности.
Раније данас руски лидер Владимир Путин потписао је декрет чиме се усваја нова Стратегија националне безбедности Руске Федерације.
У документу у којем се истиче да је информациона безбедност један од приоритета, наведено је и да се војске читавог низа земаља обучавају за то да онеспособе кључне објекте информационе инфраструктуре у Русији.
„Оружане снаге тих држава припремају активности чији је циљ да се онеспособе објекти информационе инфраструктуре од кључног значаја у Русији“, наводи се у документу.
Такође, активира се делатност иностраних специјалних служби с циљем спровођења обавештајних и других операција у руском информативном простору.
У целини узев, брз развој информативно-комуникативних технологија праћен је повећањем вероватноће појаве претњи по безбедност грађана, друштва и државе, наводи се у документу.
Упозорава се да активност страних обавештајних служби не јењава, а у циљу дестабилизације друштвено-политичке ситуације у Русији шире се непоуздане информације, као на пример лажна саопштења о опасности од терористичких напада, а на интернету се пласирају материјали терористичких и екстремистичких организација, позиви за масовне демонстрације  и друго.
Главна мета деструктивног деловања су млади, наводи се у Стратегији.

Деловање НАТО

Развијање могућности за примену нуклеарног оружја од стране НАТО јача војну претњу према Русији, истакнуто је у Стратегији.
„Јачању војних опасности и претњи према Русији доприносе покушаји притисака и деловање силом против Русије, њених савезника и партнера, увећање војне инфраструктуре НАТО у близини руских граница, активирање обавештајне делатности, развијање могућности примене нуклеарног оружја и великих војних јединица против Русије“, истиче се у Стратегији.
Спољнополитички приоритети и културни суверенитет
Такође је наведено да је развој стратешке сарадње са Кином и Индијом на листи спољнополитичких приоритета.
Указује се да информационо-психолошке диверзије и „вестернизација“ културе јачају претњу од губитка културног суверенитета, као и да су све чешћи покушаји фалсификовања руске и светске историје, извртања историјске правде и уништавања историјског сећања.
Поред тога они који немају добре намере према Русији распирују међунационалне и међуверске конфликте и покушавају да ослабе државотворни народ.
У документу се говори и о економској безбедности Русије и наводи да је један од начина да се то осигура - производња домаћих вакцина.
Још један важан корак у Стратегији се наводи и смањење употребе долара.
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала