Нова акција у Вуковару: Хрватски екстремисти преко грбаче Срба — ударају на Загреб

© AP Photo / Darko VojinovicПротест против ћирилице у Хрватској
Протест против ћирилице у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Пратите нас
Иницијатива градоначелника Вуковара Ивана Пенaвe да се српској деци фактички укине настава на матерњем језику, алат je за политички обрачун нарастајућих десничарских опција у целој Хрватској са владајућом структуром у Загребу, уверен је Срђан Колар, заменик градоначелника Вуковара из редова Срба.
Колар додаје да градоначелник Вуковара Иван Пенава са коалиционим партнером Жељком Сабом жели да споји основне и средње школе у Вуковару, на начин да се школе које изводе наставу по моделу А на српском језику и писму угасе и тако да се ускрати програм школовања на српском језику, што је нови вид атака на Србе и српску заједницу.

Српска деца на удару политичких екстремиста

„То је незаконит чин и нема упориште у важећим законима Републике Хрватске, односно, у уставном Закону о правима националних мањина и Закону о одгоју и образовању националних мањина у Хрватској“, тврди Колар.
Он подсећа да је од 1997. године Европским споразумом и писмом о намерама Владе Хрватске српска заједница добила могућност регистрација школа и школовање деце на матерњем језику.
„То је оно што је засметало овој десној политичкој струји која је на власти у Вуковару и која добија све већи политички простор генерално у Хрватској. Наравно да је то иницијатива која би на овај начин ускратила српској заједници могућност школовања и још једно у низу права која нам Устав гарантује“, наглашава Колар. 

Обрачун са ХДЗ-ом

Наш саговорник је уверен да ово није само однос према српској заједници, већ се може гледати и кроз актуелну коалицију на националном нивоу, где је ХДЗ у коалицији са Клубом мањинских заступника, а ту спадају и три заступника из редова Срба. Хрватској десници, постојање такве коалиције којој припада и градоначелник Вуковара, једноставно, није у интересу, а смер и путоказ куда они желе да иду показује и ова иницијатива, наводи наш саговорник .
„Односно, ускраћивање права српске заједнице, двојезичности, права школовање на матерњем језику, на смањивању финансија за рад српским удружењима и спортским клубовима и тако даље“, каже он.
Колар објашњава да се међунационални сукоби у Вуковару интензивирају уназад три године и то углавном између младих људи. Прво су ти сукоби сматрани као сукоби навијачких група.

Манипулација истином

„Ми смо упорно тврдили да није реч о томе, када је реч о српској заједници и да су то обични младићи било да су из самог града или из околине, а не навијачи који су били стално на удару навијача ’Динама‘ из Загреба који их константно нападају и малтретирају. То насиље се пребацило и у средње школе. Управо под овим изговором, Пенава је лансирао тезу да се ово дешава јер деца иду одвојено у школе и да се међусобно не познају, те да је то разлог сукоба. Ми такву тврдњу апсолутно одбацујемо, већ сматрамо да је ово директно хушкање против српске заједнице и директан атак на нас, на начин да би се ускратило право образовања Срба“, уверен је Колар.
Наш саговорник верује да ће Европа стати у заштиту српске мањине, али исто тако и сумња да би хрватска влада на ово пристала, јер је Европска комисија већ проценила да Хрватска не поштује доследно примену Закона о правима националних мањина и да треба да ради на њему.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала