„Срамота што Србија није на ЕП, већ развијамо теорије по кафанама“

© AFP 2023 / NICOLAS LAMBERTСрпски тренер Александар Јанковић
Српски тренер Александар Јанковић - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2021
Пратите нас
Александар Јанковић, српски фудбалски тренер и бивши шеф Црвене звезде, у интервјуу за Спутњик анализирао је потоп Француске и био сурово искрен на питање о вишедеценијском неигрању Србије на Европском првенству. Јанковић, који ради у Кини, а претходно је калио занат у Белгији и Русији, оголио је истину и рекао суштину у разгвору за наш портал.
Српска репрезентација није успела да обезбеди учешће ни на овом првенству, иако је била учесник Мундијала у Русији 2018. године. Следећи циљ за Орлове је пласман на Светско првенство у Катару.
„Нема шта, ми можемо да мислимо шта хоћемо, али треба да нас буде све заједно у фудбалу срамота што смо толико великих европских првенстава пропустили. Може да нам се деси и десиће нам се, Боже здравља, када будемо играли следеће Европско првенство, да су момци који буду тада наступали за Србију рођени после нашег последњег играња на Европском првенству. За једну земљу као што смо ми – то је срамота. Србија има места на ЕВРО, не бих чак рекао да је наше место тамо где је Мађарска, који је један од великих победника овог ЕП, без обзира на резултат. Мислим да су они успели да се покажу у правом светлу, да направе тај 'линк' са својом публиком и да учине да мађарски народ заволи ту репрезентацију и да сада са великим ентузијазмом улазе у следеће квалификације“, рекао је Јанковић за Спутњик.
Српски фудбалски тренер Александар Јанковић - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2021
Јанковић за Спутњик: Енглези су „напумпани“, Белгија је сама себи највећи противник
Једно од пријатнијих изненађења такмичења направила је репрезентација Мађарске, која се показала у правом светлу иако на крају није успела да прође групну фазу. Међутим, познати српски тренер истиче да Србија мора да има и веће циљеве.
„Мислим да наше место на великим такмичењима није ово што је имала Мађарска, мислим да не би било изненађење да се Србија појави у улози неке Данске, неке Украјине, неке Шведске, Чешке... Зашто не, једног дана?! Међутим, нама се понављају неке грешке и ми остајемо ван тих великих такмичења. Једино што можемо је да желимо нашима да се пласирају у Катар, јер тамо су сви најбољи и ред би био не само да се пласирамо, него да нам тај Катар буде неки почетак учествовања на великим такмичењима у континуитету. Све док то не урадимо о фудбалу ћемо моћи само да причамо и да развијамо теорије по кафанама, а када дођу првенства да их гледамо у баштама кафића, без учешћа наших репрезентативаца – а, то је за нас катастрофа“, додаје наш саговорник.
Јанковић је као највеће разочарање ЕВРО истакао пораз актуелног светског шампиона Француске, коју је у осмини финала избацила Швајцарска.
„Ја кроз све што се дешава покушавам да извучем неке поуке које би можда могле да буду корисне за наш фудбал и нашу будућност. Моје највеће разочарање су француски фудбалери који су се обрукали у људском смислу, а не само у фудбалском. Фудбалски дебакл је дошао као последица тотално растурених међуљудских односа, мањка неговања култа тима и не развијања хемије у екипи на прави начин. Све екипе које су имале нарушену хемију пукле су на овом првенству, без икакве дискусије, свака на свој начин“, рекао је Јанковић за Спутњик.
Разочарала је и Немачка, не толико резултатом, пошто је од ње боља била Енглеска, већ више игром.
„Немачка је вукла фрустрацију још од оног пораза од Јужне Кореје на Мундијалу у Русији. Можда је већ ту нешто требало променити, велике су полемике биле, а они су решили да задрже Лева и кроз све те квалификације се могло видети да не постоји права хемија, што је дошло на наплату када је било најважније, као што то увек бива у спорту. Французи су се обрукали и од једне потпуно стабилне екипе са шампионским геном су са неколико дискутабилних потеза и неколико позива играчима који су узбуркали јавност дошло до нарушавања хемије“, истиче Јанковић и објашњава проблеме са којима су се суочили Французи.
Карим Бензема који јесте врхунски фудбалер, који себе потврђује из године у годину на највишем могућем нивоу у Реал Мадриду. Говоримо о једном понизном момку који је опстао у најзахтевнијој средини која постоји у фудбалу, а с друге стране имамо нове клинце који су се пробили и заузели место у хијерархији француског фудбала. То је Мбапе, имамо и Дембелеа. То је талас нових момака који је заузео своје место и као последица свега тога и те неке нове хијерархије, Французи су били прваци света“, истиче Јанковић и подсећа на чудно понашање везисте Адријена Рабиоа.
„Требало је саставити то све, не заборавимо да је Рабио у једном моменту отказао накнадни позив за Мундијал у Русији и да није хтео да дође као резерва, он је условљавао са стартном поставом и када се није нашао на првобитном списку није хтео да се одазове накнадном позиву. А, познат је његов историјат са преговорима са Пари Сен Жерменом, утицај мајке који је изузетно јак... То је сад све једно старо лице, али један нови моменат унутар те екипе која већ добија Бензему назад, где се активирају разне приче по медијима, где постоје репови који се вуку. С друге стране Рабио долази опет после отказа, што се иначе не практикује, и сада се у тој атмосфери поремећене хемије склапа екипа која има један врло једноставан циљ, јер ви са таквом екипом и таквим играчима не можете да гађате ништа друго осим титуле првака Европе“.
Бивши тренер Црвене звезде је ситуацију са Француском упоредио са ситуацијом коју је Србија имала на Светском првенству у Немачкој 2006. године.
„Они пуцају на међуљудским односима већ у току припрема за само првенство. Нешто налик ономе што смо ми имали на Мундијалу 2006. у Немачкој. То пуца пре прве утакмице, не само да пуца да се нешто деси у екипи, већ пуца и да то процури у медије, а то је посебан сигнал, јер, да се не лажемо, много тога се по фудбалским екипама дешава свакодневно, то су моменти из свакодневног живота једне групе људи која проводи много времена заједно“, каже Јанковић и додаје:
„То је истог секунда процурело у медије, као што је процурело и оно што им се дешавало у Јужној Африци 2010. године са Ањелком. Дакле, једна слабост система која се видела на првој кривини, тако да – платили су цех пољуљаних односна, поремећене хемије, нејасне хијерархије и недовољног тимског духа“, рекао је Јанковић и упоредио Француску и са женском кошаркашком репрезентацијом Србије, која је недавно постала шампион Европе.
„Погледајте њих, погледајте наше кошаркашице и све ће вам бити јасно. Модел за прављење екипе је све оно што Французи нису имали на овом првенству и потпуно су заслужено пукли. По мом неком мишљењу, њихов играчки потенцијал и одабир играча – по способности да се игра у више система, да се попуне све позиције, да постоје ти 'комбо играчи', да се у сваком тренутку та екипа препакује на какав год хоћете начин – довољан је за кров Европе без икакве дискусије“.
Да ли је селектор Дидије Дешан директан кривац?
„Када се не успе, увек је тренер кривац – и ту нема никакве дискусије. Он је већ доста дуго на том месту, потврдио се као тренер, има титуле, освајао је свашта са том екипом Француске и подизали су се играчи и индивидуално на основу рада у репрезентацији. Дешан је успео да направи много тога са овом екипом и он је човек који има кредибилитет. Он није плаховит и хировит, није човек који ће доносити одлуке преко колена. Дефинитивно је враћање Бенземе био један промишљен потез. Када погледате учинак у односу голова, енергије и утицаја на екипу, ви не можете да кажете да је Бензема одиграо лош ЕВРО, али, једноставно, наместило се да се хемија поремети, да је неко остао мало закинут, а сујета на том нивоу ради 200 на сат. Негде се ту нешто пореметило и то је резултирало крахом на првенству“, закључио је Јанковић разговор за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала