„Глобал тајмс“: Рат Америке са Русијом и Кином био би дуг и тежак

CC0 / / САД, Русија и Кина
САД, Русија и Кина - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Потенцијални војни сукоб Америке са Русијом и Кином био би дуг и тежак, оценили су новинари „Глобал тајмса“ након анализе неких од водећих медија.
Новинари пишу да је након састанка у Женеви двојице светских лидера, Владимира Путина и Џоа Бајдена, главна тема расправе постала могући војни сукоб између САД са Русијом или Кином.
Истовремено, кинески медиј наводи да се консензус против Русије и Кине формира не само међу америчким политичким естаблишментом, већ и у локалним медијима.
„Глобал тајмс“ пише да се конзервативни амерички лист „Нешенал интерест“ сложио са либералном агенцијом Блумберг да би потенцијална конфронтација Вашингтона са Москвом и Пекингом била „дуга и тешка“ у случају да Кина нападне Тајван, а да Русија организује „блицкриг на Балтик“ и тестира одбрамбене способности НАТО-а.
Са своје стране, Пентагон је озбиљно решен да победи већ у почетним фазама рата, пишу медији и подсећају на његове планове да формира сталну поморску оперативну групу у пацифичком региону.
Владимир Путин и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
У ком правцу иду односи Русије и Америке после Женеве
„Глобал тајмс“ истиче да укључивање Русије и Кине у предлог закона о одбрамбеном буџету САД сведочи о припреми администрације америчког председника за интензивирање ривалства са тим државама.
Према наводима кинеског медија, то потврђује и неколико рунди нових санкција против Москве и покушаји окупљања такозваних глобалних демократија у циљу супротстављања поменутим противницима.
„Ако је бивши амерички лидер Доналд Трамп назвао Кину главним приоритетом спољнополитичке активности, Бајден је отишао даље назвавши ту земљу претњом и на дневном реду свих мултилатералних платформи које воде Сједињене Америчке Државе“, наглашава „Глобал тајмс“.
На тај начин, недавни наводи водећих америчких медија и Беле куће говоре бар о припремама за дугорочну конфронтацију, ако не рату, закључује лист и додаје да тај организовани марш Запада само зближава Русију и Кину, продубљујући њихову сарадњу.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала