Главашу суде испочетка за злочин над Србима

© AP PhotoБранимир Главаш
Бранимир Главаш - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Суђење Бранимиру Главашу и осталим оптуженима за ратни злочин над Србима у Осијеку 1991. године, сутра ће формално кренути испочетка на Жупанијском суду у Загребу због измене судског већа.
Суђење креће испочетка јер је судија Тања Павелин, која је водила претходно суђење, изабрана за судију Високог кривичног суда. Судским већем у поновљеном суђењу председаваће судија Дражен Кеврић, јављају хрватски медији.
Бранимир Главаш - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
Милановић вратио ратна одликовања Бранимиру Главашу
Главаш, некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни челник секретаријата за одбрану, касније оснивач и саборски посланик Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, одбацује оптужбе за злостављања, мучења и убиства осјечких Срба.
Претходно суђење у случајевима „гаража“ и „селотејп“ заказано је након што је Врховни суд почетком јануара 2020. укинуо одлуку ванрасправног већа загребачког Жупанијског суда из марта 2019. према којој се поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка осталим оптуженима, преноси РТРС.
На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одрадио и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ где је отишао уочи изрицања прве пресуде.
Главаш је у међувремену у јуну 2019. поднео кривичну пријаву против Крунослава Фехира за тешко убиство и ратни злочин на штету Чедомира Вучковића, коју је Жупанијско државно тужилаштво одбацило у јулу 2020, наводећи да је вештачење приложено уз кривичну пријаву израдила особа из Србије која, према хрватским прописима, нема веродостојност нити правну снагу у Хрватској.
Са туђим несрећама, предрасудама и мржњама носићу се онако како се треба носити — усправне главе, каже Милорад Пуповац. - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2021
„Два ордена за Милановића“: Пуповац осудио потез хрватског председника да врати чин Главашу
Фехир је на првом суђењу Главашу био крунски сведок тужилаштва с обзиром на то да је у доби од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске бојне, између осталих, био сведок мучења Чедомира Вучковића, којег су терали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.
На претходном поновљеном суђењу Фехир више није имао статус крунског него обичног сведока, а Главаш његово сведочење сматра лажним. Управо њега сматра одговорним за Вучковићево убиство, због чега га је и пријавио, а пријаву је поткрепио и налазом судскомедицинског вештака Ђорђа Алемпијевића из Београда, који је утврдио да су за Вучковића кобни били хици које је у њега испалио Фехир, а не испијена киселина.
Одбацивање Главашеве пријаве подстакло је Фехира да против Главаша поднесе кривичну пријаву за лажно пријављивања кривичног дела.
Председник Хрватске Зоран Милановић је крајем маја вратио Бранимиру Главашу седам ратних одликовања и чин генерал-мајора које му је 2010. одузео тадашњи председник Иво Јосиповић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала