„Хоће ли бити као у Немачкој 1939“: Побуна у Хрватској, тржни центри против корона потврда

CC0 / Пиксабеј / Карантин у доба короне – илустрација
Карантин у доба короне – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Уколико се усвоји директива Хрватског завода за јавно здравство по којој ће у трговачке центре моћи да уђу само са дигиталном ковид потврдом или негативним тестом, та држава ће личити на Немачку из 1939. године, сматрају запослени у шопинг моловима.
Марко Жупа, из шопинг центра „Вестгејт шопинг сити“, рекао је да је директива према којој ће се у трговачке центре моћи ући само с дигиталном ковид потврдом и негативним тестом на ковид потпуно незаконита.
„Пре три године на снагу је ступио ГДПР, то је европска директива, која, на пример, у овом конкретном случају брани да ми питамо наше посетиоце, запослене и запослене у нашим продавницама за њихово здравствено стање. Тако да на том правном делу ово у потпуности пада“, рекао је Жупа.
„Што се тиче самих техникалија, када би се тај правни део решио, а то није баш тако лако, ми бисмо, на пример, у нашем трговачком центре требали запослити 22 особе на пуно радно време да искључиво током целог дана скенирају потврде. Прво питање је ко ће платити те особе јер то је некакав износ од минимално 120.000 куна (око 16.000 евра) месечно“, додао је он.
Жупа је рекао како је друго питање ко би требао да плати тестове и додао да ће се хрватско друштво поделити на вакцинисане и невакцинисане.
„Вакцинисани ће ваљда моћи као и 1938. и 39. године у Немачкој радити апсолутно све, а они који нису вакцинисани ће онда живети у некаквим засебним блоковима, користити трговине у којима ће бити само невакцинисане особе“, рекао је Жупа за РТЛ телевизију.
Хрватски завод за јавно здравство потврдио је да се размишља о тој мери и то не само за трговачке центре већ и за друге објекте. Остаје, међутим, непознаница ко би требао покрити тај трошак. Жупа каже како је то тек четврто или пето питање.
„Ја прво постављам питање моралности овакве одлуке. Друго, постављам питање нормалности овакве одлуке јер по мени је то у потпуности сулудо. Дакле, догађа се то да желимо поделити друштво на оне који су вакцинисани и оне који нису. И опет се, као и код јако пуно других тема, враћамо на трговачке центре. Па ево једно отворено питање, хоћемо ли и на улазу у цркву или на неке треће објекте, спортске објекте, гледати ко је вакцинисан а ко није“, рекао је Жупа.
Он је додао да „Вестгејт“ има фантастичну комуникацију са Националним стожером цивилне заштите, али да су за ову идеју сазнали из медија.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала