Песков: Иза провокација са британским разарачем стоје САД

© Фото : ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаБритански разарач "Дефендер" током инцидента на Црном мору
Британски разарач Дефендер током инцидента на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Портпарол руског председника Дмитриј Песков уверен је да су провокације, попут оне са британским разарачем у територијалним водама Русије у близини обала Крима, планиране у Сједињеним Америчким Државама.
„Мислим да наша обавештајна служба, наравно, зна ко је тамо доносио одлуку (у ситуацији са британским разарачем). Али, наравно, мислим да суштину таквих операција и даље планирају старији другови – они преко океана“, изјавио је портпарол Кремља за телевизију „Русија 1“.
Песков сматра да је у овом случају „разарач једноставно био средство провокације“.
„И председник (Русије Владимир Путин) је објаснио да се на овај начин испитују нека уска грла, слабе тачке у систему за надгледање интегритета границе, у систему одговора итд. То је намерна, добро испланирана провокација“, нагласио је Песков.

Одговор на провокације у близини граница

Русија ће оштро одговарати на провокације какав је био инцидент са британским разарачем, истакао је он.
„То је заиста тако“, одговорио је Песков на примедбу водитеља да је реакција руског председника на тај инцидент била врло оштра, из чега је јасно да нема потребе за понављањем провокација и да ће „одговор бити према правилима, а у правилима стоји – потопити“.
Он је при томе рекао да није присталица разматрања таквих сценарија судњег дана.
Британски брод Дефендер  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2021
Путин: И да смо потопили британски разарач, не би било трећег светског рата /видео/
„Али очигледно је да ће реакција, наравно, бити оштра“, закључио је Песков.   
Подсетимо, британски разарач „Дефендер“ је 23. јуна ушао три километра у територијално море и прешао руску границу у подручју рта Фиолент на Криму. Руски гранични брод је испалио хице упозорења, а авион Су-24М извео упозоравајуће бомбардовање у правцу кретања брода. Британско Министарство одбране и владин кабинет тврде да није пуцано на разарач и да се он није налазио у руским територијалним водама.  
Британско Министарство одбране такође је саопштило да је Русија спроводла на Црном мору вежбе и унапред упозорила „поморску заједницу“ о својим дејствима. Међутим, новинар који се налазио на британском броду потврдио је да је брод намерно ушао у руске територијалне воде.
Председник Русије Владимир Путин је за време директне линије у среду изјавио да је провокација са учешћем „Дефендера“ непосредно након самита Русије и САД предузета како би се показало непоштовање Запада према избору Кримљана. Он је истакао да у овој провокацији на Црном мору нису учествовали само Британци, већ и Американци – њихов извиђачки авион покушао је да забележи реакције руске војске. Председник је приметио да војно освајање територије суседне Украјине изазива дубоку забринутост Русије – то се тиче стварних виталних интереса земље и народа.
О томе како ће Путин одбранити Русију од учесталих провокација у емисији „Спутњик интервју“ говорила је Љубинка Милинчић:
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала