Русија донела нови план за Антарктик

© AFP 2023 / ANDREW PEACOCKБрод "Академик Шокалски" у леду на Антарктику
Брод Академик Шокалски у леду на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је акциони план за спровођење стратегије за развој активности Русије на Антарктику, наводи се у саопштењу прес службе владе.
„Модернизација експедиционе инфраструктуре, спровођење свеобухватних научних истраживања, заштита животне средине, усавршавање учесника експедиције – активности у овим областима укључене су у план за реализацију стратегије развоја активности Русије на Антарктику, који је одобрио премијер Михаил Мишустин“, наводи се у саопштењу.
Документом је предвиђено стварање нових комплекса за зимовање на станицама „Восток“ и „Мирни“ за размештање чланова експедиција. На станицама „Руска“ и „Новолазаревска“ биће реконструисани инфраструктурни објекти. Такође се предвиђа модернизација комуникационих и навигационих система и фазно обнављање флоте транспортне технике.
Осим тога, у оквиру Руске антарктичке експедиције биће извршена магнетосферска, хидролошка, биолошка, океанолошка и метеоролошка истраживања. Планирано је детаљније проучавање подглацијалног језера Восток, биолошких ресурса Јужног океана, геолошке структуре Антарктика и његово снимање из ваздуха. Такође се прецизира да ће у научне сврхе бити изграђено неколико ледоломаца.
Совјетска антарктичка научно-истраживачка станица Восток - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2020
Русија прави стратегију за Антарктик: До 2030 целогодишња истраживачка станица
У саопштењу се додаје да је један од праваца плана развој система Споразума о Антарктику чија је сврха стварање услова за коришћење континента у интересу читавог човечанства.
„У оквиру овог задатка биће обезбеђено учешће Русије на специјалним консултативним састанцима и комитетима, предузети кораци за проширење билатералне и мултилатералне сарадње са државама-потписницама споразума“, наводи се у образложењу документа.
План такође укључује иницијативе повезане са антарктичким туризмом. У документ је укључено више од 50 догађаја који су развијени у оквиру Стратегије за развој активности Русије на Антарктику, коју је Влада усвојила у августу 2020. године. Њихова реализација даће нови импулс антарктичким експедицијама и помоћи у јачању позиције Русије у региону.
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала