Увек држимо барут сувим: Кремљ о апокалиптичним сценаријима

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2021
Пратите нас
Одлучност Русије у питањима одбране постaје све јаснијa њеним противницима, стога не треба говорити о апокалиптичним сценаријима нове Карипске кризе, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
Према његовим речима, председник Русије Владимир Путин као одговор на провокације „доноси одлуке који не остају незапажене“.
„У том погледу нико не треба да сумња у одлучност председника Путина и руске стране у целини. Ипак предлажем да се не прича о таквим апокалиптичним сценаријима попут Карипске кризе и томе сличном јер сваки пут одлучност Русије постаје вероватно све јаснија нашим опонентима, иако ни ми не носимо ружичасте наочаре и свесни смо да нико неће одбити да обуздава нашу земљу“, рекао је портпарол Кремља за телевизију „Русија 1“.
Он је нагласио да је Русија увек „држала барут сувим, а сада посебно“.
Истовремено, Песков је изјавио да амерички председник Џо Бајден не може да гради добре односе са Русијом, јер се у САД таква реторика не прихвата.
Владимир Путин и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
У ком правцу иду односи Русије и Америке после Женеве
„Амерички председник, нажалост, не може да каже да им је потребно да граде добре односе са Руском Федерацијом. И највише што чујемо је да ће са Русима разговарати тамо где то сматрају потребним, и, што је најважније, ако ништа друго ─ казниће их. И даље чујемо управо такву реторику, јер је у Америци једноставно немогуће разговарати о добрим односима са Русијом“, објаснио је портпарол.

Констурктивизам доминирао у Женеви

У исто време, Песков је приметио да је атмосфера током преговора Путина и Бајдена у Женеви била конструктивна.
„Ипак је била усмерена на дијалог. То није дијалог истомишљеника, већ је пре дијалог оних који имају дијаметрално супротне ставове о великом броју питања. Али констурктивизам је ипак доминирао у Женеви. Може ли тај конструктивизам одмах да промени реално стање ствари? Нажалост, не“, сматра портпарол.
Како је рекао, у међудржавним пословима примећује се изразита инертност, стога ће довођење те атмосфере у мање суверене државе потрајати.
Друга ствар је у томе што када председник Русије нешто говори, он то и мисли, а када Путин то мисли, он то спроводи у дело, истакао је Песков.
„У датом случају, председник САД Џо Бајден има оптерећење у смислу других грана власти и такорећи мишљења политичког естаблишмента код куће који не дозвољава никакав констурктивизам у односу са Русима“, додао је.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала