Гиганти удружују снаге: Ниче прва лабораторија за вештачку интелигенцију на 5Г мрежи

CC0 / пиксабеј / Будућност
Будућност - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Вештачка интелигенција је закорачила из домена скоро потпуне непознанице на пут ка свакодневној употреби када су се два технолошка гиганта „Енвидија“ и „Гугл клауд“ крајем јуна договорили да оснују прву лабораторију за вештачку интелигенцију на 5Г мрежи. А хоће ли нам она донети више штете или користи, зависиће само од — начина примене.
Америчка компанија „Енвидија“ (NVIDIA), која прави графичке карте и процесоре за рачунаре, са „Гугл клаудом“ ће започети развој лабораторије у другој половини ове године.
То ће омогућити софтверским компанијама за вештачку интелигенцију и мрежну инфраструктуру да развијају, тестирају и усвајају решења која ће убрзати формирање паметних градова, паметних постројења, као и остале напредне употребе 5Г мреже и вештачке интелигенције.

Лабораторија — огроман корак за вештачку интелигенцију

ИТ новинар портала „Нетокрација Србија“ Марко Црњански за Спутњик каже да је било очекивано да се две велике технолошке компаније удруже како би крајњим корисницима и фирмама омогућиле коришћење вештачке интелигенције у свакодневици.
Како је појаснио, да би се вештачка интелигенција приближила обичном кориснику, она мора да има инфраструктуру на којој би се заснивала. „Енвидија“ ће покушати да кроз партнерство с „Гугл клаудом“ искористи њихове моћне сервере, како би путем 5Г мреже дистрибуирала вештачку интелигенцију у реалном времену и ставила је на располагање крајњим корисницима.
„Рецимо, корисници ће у продавницама моћи лакше да добију информације о производима. Самоуслужно плаћање ће бити лакше. Добар пример је тренутно и да камере базиране на вештачкој интелигенцији могу да мере температуру свих људи који улазе у неку просторију, да се одмах у командном центру зна ко има колику температуру. 5Г ће помоћи да се те информације дистрибуирају у реалном времену. Још једна примена је у тешкој индустрији, производњи аутомобила, метала или других елемената. Роботи ће аутоматизовано, уз помоћ вештачке интелигенције моћи да одреде када, које ресурсе и колико снаге и енергије ће користити да би производња била оптимална и да би се ресурси користили рационалније“, предочава Црњански.
Он је објаснио да је вештачка интелигенција, тј. машинско учење, технологија, посебан софтвер који учи на основу претпоставке, односно понашања корисника. Све што претражујемо на интернету и што нам се, рецимо, пласира кроз рекламе је проста вештачка интелигенција.
„То је огроман корак, јер се ’Енвидија‘, једна од најјачих фирми за развој хардвера, процесора и графичких карти, удружује с ’Гуглом‘, огромним мрежним интернет провајдером, који ће својим системом и врло напредним серверима, уз 5Г мрежу, омогућити да вештачка интелигенција изађе из оквира нечега с чим још нисмо толико упознати“, каже Црњански.
CC0 / Pixabay / Вештачка шака
Вештачка шака - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Вештачка шака
Све што претражујемо на интернету и што нам се, рецимо, пласира кроз рекламе је проста вештачка интелигенција.

Кључно питање начина примене

ИТ стручњак Здравко Јанковић слаже се да склапање сарадње не изненађује и напомиње да се вештачка интелигенција развија веома брзо и да је сасвим извесно да ће у будућности утицати на живот људи.
„’Гугл клауд‘ је велика платформа на којој се налази ужасна количина података. Имамо спој између велике количине података и јако брзог процесора који те податке може да обради. Они иду за својим бизнисом. Вештачка интелигенција се ужасно брзо развија, много брже него што ми можемо да схватимо. Та брзина условљава још бржи развој. Мени се чини да полако губимо контролу као људи, јер и она сама себе може да развија“, наглашава Јанковић.
Он упозорава да је за вештачку интелигенцију кључно питање — да ли се користи у добре или лоше сврхе?
„У доброј употреби је то да имамо праћење и предвиђање процеса који су сада много тачнији и прецизнији него онда када су се радили класичним методама предвиђања, анализирањем временских серија или сличним статистичким методама. С друге стране, имате злоупотребу вештачке интелигенције, где се у ствари читави ти алгоритми користе за предвиђање и препознавање одређених модела понашања код људи, пласирање порука које ће их уплашити, због чега ће они предузети друге акције“, истиче Јанковић.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала