Откривен вирус Западног Нила код комараца у Београду

CC0 / Pixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2021
Пратите нас
Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" током анализе комараца са територије Београда детектовала је вирус Западног Нила, саопштено је данас из тог предузећа.
Из "Чистоће" моле суграђане да се понашају одговорно, обавезно користе репеленте и мрежице против комараца, те да избегавају боравак напољу за време највеће активности тих инсеката, од 19 до 24 часа, када и екипе спроводе акције сузбијања комараца.
"Појављивање вируса Западног Нила је било очекивано, зато смо и ушли у процес ангажовања авијације. Нажалост, наше сумње су се обистиниле и зато апелујем на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме, те да се обавезно јаве лекару услед појаве високе температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша", рекао је директор ЈКП "Градска чистоћа" Марко Попадић.
Он је апеловао на суграђане да не ометају акцију предузећа и дозволе екипама интензивно сузбијање комараца, јер је то у овом тренутку најважније. 
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Како најсмртоноснија животиња на свету бира жртву
"Надам се да грађани разумеју да свако ометање акција сузбијања комараца доводи у опасност здравље свих Београђана", упозорио је Попадић.
Сектор екологије и унапређења животне средине „Градске чистоће” наставиће свакодневно да врши мониторинг на 24 локације у Београду, док ће лабораторија наставити са анализама изолованих узорака, додаје се у саопштењу објављеном и на сајту Града Београда.
Житељи Београда сваког радног дана од 7 до 15 сати могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца позивом на бесплатни број телефона 0800-000-807 или путем електронске поште на адресу: ekologija@gradskacistoca.rs.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала